Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

20. 12. 201215:52

Zasedání dne 16. listopadu 2012

Dne 16. listopadu 2012 se v jednacím sále vlády ČR konalo zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jednání řídila výkonná místopředsedkyně VVZPO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková.

Z podnětu organizací zastupujících osoby s duševním onemocněním byla v prvním bodu programu projednávána transformace psychiatrické péče v České republice. Následně bylo členy VVZPO přijato usnesení ukládající ministru zdravotnictví vytvořit Národní skupinu pro transformaci systému péče o osoby s duševním onemocněním a zahájit práce na přípravě Národního plánu péče o osoby s duševním onemocněním, jehož cílem bude transformace psychiatrické péče.

V druhém bodu jednání Mgr. Šimůnková podala informaci o jmenování předsedy, členů a tajemníka Poradního orgánu pro hodnocení projektů programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených pro dotační období roku 2013.

Zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci třetího bodu informoval o realizovaném projektu „Zvýšení efektivnosti systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR“. Výsledkem diskuse o účelnosti projektu bylo doporučení VVZPO, aby zjištěné závěry byly v co největší míře využity a promítnuty do konkrétních opatření ke zlepšení zaměstnatelnosti osob se zdravotním postižením. Informace o tomto projektu lze najít na internetovém portálu MPSV: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/zamestnavani_ozp/helpforthem.


V dalším bodu jednání seznámil Ing. Karel Rychtář, místopředseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR, členy VVZPO s aktuálním vývojem situace v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením a průběhem uskutečněných jednání. Následně VVZPO přijal usnesení, ve kterém doporučil Ministerstvu práce a sociálních věcí v co nejbližším technicky možném termínu předložit návrh řešení problematiky osob zdravotně znevýhodněných a jednotlivých problémů náhradního plnění.

Poté představil člen VVZPO Jiří Vencl projekt Národní rady osob se zdravotním postižením ČR „Rovná práva pro všechny“ realizovaný v rámci programu EK PROGRESS 2012. Seznámil přítomné s výsledky dotazníkového šetření ohledně diskriminace osob se zdravotním postižením a informoval o sérii konferencí, které byly k tomuto tématu uskutečněny ve všech krajích ČR. V rámci toho bodu Mgr. Šimůnková upozornila na závažné porušování lidských práv v Domově pro osoby se zdravotním postižením Zašová a požádala zástupce MPSV o aktuální informace v této kauze. S odkazem na tento případ bylo rozhodnuto, že se VVZPO na některém z příštích zasedání bude podrobněji věnovat otázkám souvisejícím se zajištěním kontroly a dozoru ze strany státu nad dodržováním standardů kvality při poskytování sociálních služeb v pobytových zařízeních.

V šestém bodu jednání předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Bc. Václav Krása informoval o projektu Euroklíč. Dlouhodobým cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (výtahů, schodišťových plošin atd.) osazených jednotným Eurozámkem. V ČR je již osazeno téměř 500 míst.

Obsahem sedmého bodu byla informace sekretariátu VVZPO o realizaci dotačního řízení programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených pro rok 2013, který byl vyhlášen v červenci tohoto roku. Členové výboru byly seznámeni se zamýšleným harmonogramem průběhu dotačního řízení.

V rámci posledního bodu jednání vyslechli členové VVZPO informaci o realizovaných analýzách a výzkumech o osobách se zdravotním postižením v působnosti jednotlivých resortů.