Tiskové konference

12. 12. 201216:24

Tiskový brífink při předání ministerstva obrany, 12. prosince 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové. Začíná tiskový brífink po uvedení nové ministryně obrany, paní Karolíny Peake do funkce. A o úvodní vyjádření poprosím předsedu vlády ČR Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Pan prezident dnes na můj návrh jmenoval paní Mgr. Karolínu Peake, místopředsedkyni vlády, ministryní obrany. Já jsem chtěl také využít této příležitosti, abych poděkoval odcházejícímu panu ministrovi doktoru Vondrovi za opravdu vynikající práci, kterou v tomto resortu odvedl za dobu svého působení. Nikoli nadarmo jsem ho označil za nejkompetentnějšího ministra obrany za posledních dvacet let. Znamená to také, že paní místopředsedkyně Peake přichází do resortu, který má za sebou obrovský kus práce, má také jasně načrtnutou rozpočtovou perspektivu tím, že jsme stabilizovali výši výdajů na obranu. Na druhé straně je tady obrovské množství rozdělaných úkolů, které je nezbytné dokončit. Chci zdůraznit, že i Armáda ČR se nachází v určitém přelomovém momentu, protože se postupně stahuje ze zahraničních misí a bude se muset více orientovat na operace podle článku 5 Washingtonské smlouvy, tzn. na obranu teritoria Severoatlantické aliance. Všechny tyto úkoly, nepochybuji, paní ministryně zvládne. Chci připomenout, že od začátku svého jmenování místopředsedkyní vlády se také stala členkou Bezpečnostní rady státu a Výboru pro zpravodajskou činnost. Tzn. za prvé, byla v kontaktu s klíčovými funkcionáři resortu ministerstva obrany a také všechny klíčové materiály, které se týkaly obranné a bezpečnostní politiky naší země, procházely jejíma rukama a i ona se spolupodílela na jejich projednávání a zpracování. Dal bych slovo paní místopředsedkyni vlády a ministryni obrany. Prosím.

Karolína Peake, ministryně obrany: Děkuji, pane premiére. Dobrý den, dámy a pánové. Já chci v novém resortu v první řadě pokračovat v práci, kterou jsem zahájila už v pozici místopředsedkyně vlády, tedy naplňování onoho redukčního balíčku, redukce agend a byrokracie také v rámci ministerstva obrany tak, jak to navrhl již pan ministr Vondra a je na co navazovat. Stejně tak i protikorupční agendu, kterou jsem dělala a kterou budu dělat dále, budu ráda aplikovat v praxi. Tento resort byl v minulosti spojován s některými široce diskutovanými nákupy a osobní odpovědnost a jasné kompetence dané za akvizice a nákupy v rámci resortu obrany budou také mojí prioritou. Jak již říkal pan premiér, je zde mnoho dobré rozdělané práce, na kterou je třeba navázat, ale kterou je také potřeba v tom poměrně krátkém časovém období, které mne ještě čeká, dodělat. Jakkoli jsem zastáncem civilního vedení ministerstva obrany, tak jak je to v demokratickém státě běžné a normální, chci velmi pečlivě naslouchat potřebám armády a jedna z mých prvních schůzek bude právě pracovní schůzka s náčelníkem Generálního štábu, jehož potřeba a potřeby armády si z jeho úst velmi pečlivě vyslechnu.

Alexandr Vondra, odstupující ministr obrany: Hezký dobrý den. Já chci říci, že mám radost, že mohu předávat resort ministerstva obrany ve stabilizovaném stavu, očištěný, v situaci, kdy armáda má 70 % podporu české veřejnosti i v situaci, kdy podpora našemu členství v alianci je asi také historicky nejvyšší. Nemám pochybnosti o tom, že má nástupkyně přichází s úmysly v této práci pokračovat. Nalezne tu republice oddané lidi a já jí na této její misi přeji vše nejlepší a budu jí v tom držet palce.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše dotazy.

Česká televize, Rožánek: Pane premiére, paní ministryně, pan prezident dnes řekl, že novým ministrům dává dárek k vánocům, ale že si vánoc moc neužijete. Prosím o vaši reakci. Přišla jste o 15 minut dřív, tak co se stalo, jestli se něco posunulo?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pracujeme efektivně a lépe, snažíme se využívat čas. To, že jsme v předstihu, je lepší zpráva, než kdybychom byli ve zpoždění.

Je skutečností, že noví tři členové vlády se budou chtít co nejdříve zapracovat, seznámit se se svěřenými resorty. V případě resortu ministerstva obrany je nutné zmínit, že se také jedná řádově o několik desítek tisíc lidí, ať už vojáků z povolání, tak občanských zaměstnanců, že je to poměrně složitá struktura, rozprostřená po celém území ČR. Respektive dokonce nejenom po území ČR, protože s jistou nadsázkou by se dalo momentálně říct, že nad Armádou ČR slunce nezapadá, vzhledem k jejímu globálnímu uplatnění. Takže té práce bude pro nové členy hodně a budou se seznamovat s novými resorty, aby mohli co nejdříve dělat pozitivní kroky ve prospěch ČR.

Karolína Peake, ministryně obrany: Na Hradě se rozhodně nic neobvyklého nestalo, s panem prezidentem jsme vypili číši sektu a pohovořili nejenom o vánocích, ale samozřejmě i o tom, co nás čeká na našich resortech. Že nebudu na vánoce moc doma, už si doma zvykli.

ČTK, Tomáš Tománek: Já bych se zeptal paní nové ministryně, jestli už jste přemýšlela o nějakých personálních změnách, případně koho byste si ráda přivedla ze svého stávajícího týmu na obranu? Děkuji.

Karolína Peake, ministryně obrany: Nejsem přítelem kobercových náletů, pokud už mám použít armádní terminologii, na ministerstva a na zaměstnance ministerstev poté, co přijde nový ministr. Nemyslím si, že je to dobré pro kontinuitu těchto resortů. Pokud dojde k některým drobným změnám v budoucnosti, tak o tom budu v první řadě informovat ty, jichž se to týká, případně koaliční partnery, a poté i veřejnost.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkujeme vám za účast a hezké odpoledne.