Aktuálně

16. 1. 201313:44

Úspory 2013: Slučování ministerstev průmyslu a dopravy

V rámci první etapy redukce agend ušetří státní správa 8,6 miliardy korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Schválené úspory obsahují sloučení ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy do jednoho rezortu. Celková výše úspor zhruba 8,6 miliardy korun. Současně vláda bude pracovat na druhé etapě úsporných opatření, aby jsme se pro rok 2014 dostali k částce okolo 12 miliard korun,“ vysvětlil premiér Petr Nečas.

V první etapě dojde například k privatizaci opravárenských závodů v rámci ministerstva obrany v celkové výši jedné miliardy korun. Sloučení resortních odborů informatiky na ministerstvu práce a sociálních věcí, úřadech práce, České státní správě sociálního zabezpečení a dalších uspoří jednu miliardu. Dojde také ke sloučení Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, což uspoří 356 milionů.

Premiér Petr Nečas a ministr Petr Mlsna na tiskové konferenci po jednání vlády, 16. ledna 2013

Materiál se také zabývá dalšími úkoly s potenciálním úsporným efektem, což se týká například vytvoření jedné instituce pro rehabilitační a rekreační pobyty příslušníků bezpečnostních a ozbrojených sborů nebo revize oblasti výkaznictví a evidencí.

Vláda také uložila ministrovi a předsedovi Legislativní rady vlády připravit druhou etapu úsporných opatření v oblasti redukce a slučování agend do konce února.