Archiv zpráv minulých vlád

16. 1. 201314:13

Vláda schválila první etapu úsporných opatření ve státní správě

Ve středu 16. ledna 2013 vláda na svém zasedání schválila první etapu úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě pro rok 2014. Návrh předložil ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

Ministr Petr Mlsna na tiskové konferenci po jednání vlády

První etapa realizace úspor činí 8 596,43 mil. Kč, přičemž je zde zahrnuta částka ve výši 3 724,6 mil. Kč za odprodej majetku.

„Byla přijata také některá nadrezortní opatření. Jedno z nich je například sloučení Ministerstva dopravy s Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo sloučení zařízení pro rehabilitaci příslušníků bezpečnostních a ozbrojených sborů,“
uvedl ministr a předseda LRV Petr Mlsna.

Mezi další opatření patří revize oblasti výkaznictví a evidencí a dále racionalizace v oblasti regulace energií.

Úspory plynoucí z realizace těchto projektů společně s 2. etapou úsporných opatření budou předloženy vládě do konce února 2013.

Navržené úspory směřují ke zvýšení efektivnosti státní správy a jsou koncipovány tak, aby neměly dopad na kvalitu a rozsah poskytování služeb ze strany státní správy. Za realizaci úspor jsou odpovědní jednotliví ministři, přičemž vláda bude čtvrtletně sledovat naplňování úsporných opatření.

Cílem navrhovaných úspor je odstranit zbytečné výdaje a duplicity v agendách státní správy a dále duplicity mezi ministerstvy a jim podřízeným organizacím. Materiál zahrnuje také redukci činností, které nesouvisejí s výkonem státní správy.

Schválený návrh úsporných opatření naleznete v připojených dokumentech.