Aktuálně

7. 3. 201316:22

Výsledky 115. zasedání LRV dne 7.3.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 115. zasedání ve čtvrtek 7. března 2013 následující návrhy zákonů:

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr financí Ing. Miroslav Kalousek) č.j. 1339/12.

Hlavním cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit právní úpravu postupu orgánů Komory daňových poradců České republiky (dále jen komora ) při rozhodování ve správním řízení platnému správnímu řádu. Návrh zákona dále obsahuje některá doplnění a zpřesnění stávající právní úpravy, která mají přispět ke zvýšení transparentnosti postavení příslušných subjektů a výkonu jejich činnosti v oblasti daňového poradenství. Jedná se zejména o doplnění úpravy způsobu výkonu daňového poradenství právnickými osobami tak, aby bylo srovnatelné se stávající úpravou této věci u fyzických osob, doplnění a zpřesnění úpravy působnosti a postavení jednotlivých orgánů komory a jejich postupu při výkonu jim zákonem svěřených rozhodovacích pravomocí, zpřesnění podmínek pro přístup do profese daňového poradce, zpřesnění podmínek pro pozastavení, zákazu a ukončení výkonu činnosti daňového poradce. V neposlední řadě návrh zákona současně reaguje na přijetí rekodifikace soukromého práva hmotného a v návaznosti na dosavadní vývoj profese daňových poradců zpřesňuje i úpravu týkající se organizace vrcholného orgánu komory valné hromady a její usnášeníschopnosti, rozšiřuje povinnost mlčenlivosti na členy orgánů komory a její zaměstnance a mění podmínky pro složení kárné komise.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

Návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) č.j. 1349/12.

Cílem předloženého návrhu zákona, jako jednoho ze zákonů navazujících na rekodifikaci soukromého práva, je sjednotit stávající roztříštěnou právní úpravu zápisu všech osob, které se zapisují do obchodního rejstříku a do rejstříků, které jsou k obchodnímu rejstříku přidruženy, v jednom předpise, a to jak hmotnou, tak procesní stránku, neboť není důvodu rozlišovat mezi jednotlivými typy rejstříků, které spravují rejstříkové soudy. Předloženým návrhem zákona má být vytvořen systém veřejného rejstříku právnických osob, popřípadě podnikajících fyzických osob. Právní úprava má regulovat soukromoprávní korporace, jejichž existenci předpokládá nový občanský zákoník. Cílem předloženého návrhu zákona je především zajistit funkčnost veřejného rejstříku právnických osob, o nichž nový občanský zákoník stanoví, že se mají zapisovat do veřejného rejstříku, popřípadě, o nichž právní předpisy stanoví, že se mají zapisovat do obchodního rejstříku. Přijetí předloženého návrhu zákona je podmínkou pro aplikaci nového občanský zákoník v oblasti právnických osob a zákon o obchodních korporacích.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.