Aktuálně

13. 3. 201314:54

Rozvoj ČSA zajistí strategický partner

Vláda dnes rozhodla o prodeji balíku 44 procent akcií společnosti Korean Air Lines. Strategický investor zaplatí za menšinový podíl v Českých aeroliniích 68 milionů korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vstup strategického investora zakončil proces restrukturalizace ČSA, který směřuje k dalšímu rozvoji společnosti. Vláda v listopadu loňského roku rozhodla o zahájení výběru strategického partnera. Z 52 oslovených mezinárodních dopravců podala závaznou nabídku společnost Korean Air Lines.

Korean Air Lines je soukromým národním dopravcem a největší aerolinkou v Jižní Koreji. Provozuje pravidelnou dopravu do 105 mezinárodních a 13 vnitrostátních destinací. V roce 2011 jeho služeb využilo více než 23 milionů cestujících.

Šance pro rozvoj české letecké dopravy

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že vstup strategického partnera umožní rozvoj společnosti ČSA: „Jde o důležitý krok, který umožní rozvoj Českých aerolinií, ale i Letiště Václava Havla. Jsem přesvědčen, že renomé Korean Air Lines jako světového dopravce vytváří dobré předpoklady, aby se ČSA ocitlo v dobrých rukou.“

Záměrem Korean Air je vytvořit z Prahy jeden ze svých leteckých uzlů v Evropě. V rámci této strategie bude ČSA zajišťovat dopravu cestujících v rámci Evropy. Na to se dále váže záměr rozvoje Letiště Václava Havla Praha, jako efektivního a konkurenceschopného přestupního bodu. Investor chce rovněž pomoci rozvoji dálkové přepravy v rámci ČSA.

Ministr financí Miroslav Kalousek se domnívá, že ve svém důsledku bude mít úspěšné fungování ČSA významný dopad na zaměstnanost a udržování know-how v tomto odvětví. „Vstup investora je logické vyústění procesu restrukturalizace. Pokládám to za významný úspěch, za vynikající možnost pro rozvoj české letecké přepravy i mezinárodního Letiště Václava Havla,“ uvedl ministr Kalousek.