Aktuálně

28. 3. 201313:38

Premiér: Živnostníci nejsou paraziti

Odstranění byrokratických zátěží, daňové moratorium nebo prorůstová opatření byly tématy setkání premiéra se zástupci živnostníků a drobných podnikatelů.

„Považoval jsem za svou povinnost osobně sdělit představitelům českých živnostníků, že je nepovažuji ani za parazity, ani za sprostě podezřelé. Jsou to lidé, kteří si zaslouží celospolečenský respekt a úctu za to, že živí sami sebe a své rodiny bez toho, aby natahovali ruce ke státu a že dokonce vytváří pracovní příležitosti,“ prohlásil předseda vlády Petr Nečas po jednání se zástupci organizací sdružující živnostníky a malé podnikatele.

Vláda chce podle premiéra připravit deregulační balíček, který odstraní celou řadu administrativních a byrokratických zátěží. „Jako jedno z protikrizových opatření stimulující tvorbu investic chceme umožnit odpisy na investice ve výši sto procent během jednoho roku,“ přiblížil plány předseda vlády. Stejně tak vláda plánuje zajistit daňové moratorium, tedy že se nebude hýbat se sazbami daně.

Na trhu práce je v České republice v současnosti něco přes čtyři a půl milionů lidí, z toho je 650 tisíc živnostníků a v malých firmách do dvaceti zaměstnanců je zaměstnaných dalších více než 800 tisíc lidí. „Jsme si vědomi celé řady kroků, které jim ten život mohly zkomplikovat, jsme připraveni s představiteli živnostníků pracovat na snížení administrativní a regulativní zátěže,“ doplnil premiér.

Jednání s premiérem se zúčastnili předseda cechu instalatérů a místopředseda SPTZ Pavel Havlín, předseda cechu kamnářů Pavel Rynda, tajemník cechu lakýrníků a malířů Pavel Žatečka, místopředseda cechu podlahářů Michal Němeček, předsedkyně asociace úklidu a úklidové techniky Irena Pálková Bartoňová, předseda cechu obkladačů a člen představenstva HKČR Roman Sommer a další zástupci podnikatelské sféry.