Aktuálně

9. 4. 201312:57

Premiér: Je nutné zajistit péči o postižené Parkinsonovou chorobou

Premiér Petr Nečas se dnes u příležitosti Světového dne Parkinsonovy nemoci setkal se zástupci Společnosti Parkinson.

Lidé postižení Parkinsonovou chorobou si zaslouží pozornost v rámci systému sociálních služeb, včetně dobudování systému ucelené rehabilitace,“ řekl předseda vlády při setkání. Dále jde podle premiéra Nečase o to umožnit zapojení spoluobčanům, kteří jsou postiženi různými handicapy, počínaje fyzickým postižením, až po Parkinsonovu chorobu. „Cílem musí být spojení částečné soběstačnosti s možností zapojení do pracovních činností,“ uvedl premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jana Říčařová ze Společnosti Parkinson, která premiérovi předala kytici červených tulipánů, jako symbol této nemoci, upozornila na nedostatky v oblasti péče o pacienty s Parkinsonovou chorobou: „Pomohla by nám finanční pomoc vlády pro účastníky rekondičních pobytů, kteří jsou sociálně slabí. Pociťujeme nedostatek také v oblasti lázeňských kapacit,“ řekla po setkání s premiérem.

Petr Nečas dále poukázal na důležitost včasné diagnostiky a zahájení léčby: „Ukazuje se, že při včasném nasazení rehabilitace může řada postižených dosáhnout vyššího stupně soběstačnosti, či se vrátit do zaměstnání. Investice vložené do této oblasti se společnosti vrátí,“ dodal premiér.

Parkinsonova choroba je neurologické onemocnění, kterým nejčastěji trpí starší lidé. Občanské sdružení Společnost Parkinson se jako nezisková organizace snaží zlepšovat kvalitu života nemocných a jejich rodin. Zřizuje Kluby Parkinson, pořádá rekondiční pobyty a věnuje se společenské osvětě. Podporuje projekty, které posilují samostatnost a aktivní život pacientů. Světový den Parkinsonovy choroby si připomínáme od roku 1997.