Aktuálně

25. 4. 201319:49

První konferenci národního fóra zahájil premiér Nečas s předsedou Evropské rady Rompuyem

Zahajovací konference národního fóra o budoucnosti Evropské unie proběhla za hojné účasti veřejnosti i zájmu médií v jednacím sále Poslanecké sněmovny ve čtvrtek 25.4. 2013. Jejím cílem bylo artikulovat politické vize budoucího vývoje Evropské unie se zvláštním zřetelem k chystaným reformním opatřením eurozóny. V návaznosti na tuto konferenci, v jejímž průběhu vystoupili zástupci vládních stran i opozice, probíhají expertní kulaté stoly, které se zabývají konkrétními aktuálními tématy, počínaje problematikou reformy institucí přes vývoj hospodářské a měnové unie až po nástroje oživení vnitřního trhu.

Ve zcela zaplněném sále nejprve svou vizi flexibilní evropské spolupráce založené na sdílených institucích a fungujícím vnitřním trhu předestřel český premiér Petr Nečas. Na něj navázal předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, jenž připomněl důležitost českého akcentu na rozvíjení svobody v evropském prostoru.

První panel konference, který svým příspěvkem otevřel evropský komisař Štefan Füle, byl věnován českým národním zájmům a jejich prosazování na unijní úrovni. V tomto panelu zazněly názory místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, poslance Viktora Paggia a bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Bohatá byla i navazující diskuse, v níž vystoupila řada českých europoslanců včetně místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka.

Druhý konferenční panel, jenž byl zahájen projevem guvernéra České národní banky Miroslava Singera, se v duchu otevřené výměny názorů mezi předními zástupci nejsilnějších parlamentních politických stran zabýval připravovanými reformními opatřeními v eurozóně. Se svým příspěvkem vystoupil jak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, tak místopředsedové ODS a TOP09 Pavel Blažek a Jaromír Drábek. Nutnost dodržování sjednaných pravidel a přijímání nových opatření tak, aby byly v souladu s principy proporcionality a subsidiarity, zdůraznil ve svém závěrečném příspěvku ministr a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna. Shrnutí konference s řadou podnětných bodů k zamyšlení formuloval posléze předseda sněmovního evropského výboru Jan Bauer.