Aktuálně

26. 5. 201317:00

Vládnímu letadlu prasklo přední sklo, stroj bezpečně doletěl

Letadlu Armády České republiky typu Airbus A-319 CJ při letu do Moskvy asi tři minuty před Minskem nad Běloruskem prasklo přední sklo u pravého pilota. Na palubě byla v té době vládní delegace v čele s premiérem Petrem Nečasem, který cestoval na oficiální návštěvu Ruské federace.

Letadlo Airbus A-319 CJ těsně po příletu do Moskvy

Nedošlo k dekompresi, nicméně z preventivních důvodů posádka začala připravovat cestující na nouzové přistání. Piloti vyhodnotili, že celistvost vnitřní vrstvy dostatečně zabezpečuje možnost další cesty v nižší letové hladině a rozhodli se po sérii bezpečnostních kontrol pokračovat v letu směrem do Moskvy, kde také letadlo s předsedou vlády přistálo.

„Rád bych ocenil skvělou práci pilotů a celé posádky. Zachovali se přesně tak, jak měli, instruovali nás na případné nouzové přistání, klesli do bezpečné letové hladiny a zajistili bezproblémové přistání,“ řekl premiér Petr Nečas.

Předseda vlády práci celé posádky ocenil i v telefonickém rozhovoru s ministrem obrany Vlastimilem Pickem. Podle sdělení Generálního štábu Armády České republiky se posádka zachovala správně. V tuto chvíli technici zjišťují, jak je možné závadu odstranit, aby mohlo být letadlo použito na další cestu.