Aktuálně

27. 5. 201320:10

Obchod s Ruskem nadále roste

Předseda vlády Petr Nečas se sešel v Moskvě se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Odpoledne pak v Soči jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Obchod s Ruskem nadále roste

AKTUALIZOVÁNO

Jsem nesmírně rád, že jsem měl opět příležitost se setkat s panem předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem. Naposledy jsem s ním jednal v prosinci 2011, kdy ve funkci prezidenta Ruské federace navštívil Prahu,“ řekl novinářům po jednání premiér Petr Nečas.

Předseda vlády zároveň ocenil dobré vztahy s Ruskem, které představuje strategického partnera jak pro Českou republiku, tak pro celou Evropskou unii. Schůzka s předsedou vlády Medveděvem se tak týkala hlavně hospodářské spolupráce a vzájemného obchodu, který nadále narůstá. „S panem předsedou vlády jsme mohli konstatovat, že se vzájemný obchod rozvíjí velmi dynamicky – v loňském roce se obchodní obrat zvýšil o téměř 6 %,“ upřesnil premiér Petr Nečas.

Předseda vlády vyzdvihl v této souvislosti partnerství pro modernizaci vzniklé během návštěvy premiéra Medveděva v Praze v prosinci 2011. Projekt je zaměřen na rozvoj ekonomických projektů posilujících konkurenceschopnost obou zemí. Premiér současně připomněl, že Česká republika dlouhodobě podporovala vstup Ruska do Světové obchodní organizace.

Na setkání se diskutovala i problematika energetiky. „Zdůraznil jsem, že ČR má zásadní zájem na tom, aby ropovod Družba zůstal hlavní přepravní cestou a byl plně využíván,“ sdělil premiér Petr Nečas. Proto je nutné dořešit problémy spojené s rezervováním kapacit pro přepravu ropy.

Česká republika usiluje i o intenzifikaci vědecké spolupráce a výměny studentů a akademických pracovníků.

Dojde k podpisu dohod ve strojírenství a elektrárenství

Odpoledne premiér Petr Nečas odletěl do Soči na setkání s prezidentem Vladimirem Putinem. V jeho rezidenci pak oznámil, že během návštěvy dojde k podpisu několika předběžných dohod v oblasti strojírenství a vodních a paroplynových elektráren.