Aktuálně

29. 5. 201317:22

České firmy v Rusku navazují na tradičně dobrou spolupráci

Rusko je perspektivním trhem a české firmy se zde umí pohybovat. Řekl to premiér Petr Nečas v závěru návštěvy Ruské federace. (UVNITŘ AUDIO)

Český předseda vlády se dnes v rámci návštěvy Ruské federace setkal v Jekatěrinburgu s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem. Ta patří mezi pět ekonomicky nejvýkonnějších částí Ruské federace. Je zde velmi silný průmysl a významná naleziště rud a minerálů.

„České firmy jsou tady velmi aktivní, několik projektů již běží v oblasti třeba chemického průmyslu, nebo v oblasti těžkého strojírenství, či dodávek českých letadel L 410,“ řekl premiér Nečas a připomněl další možnosti pro české firmy mimo jiné v oblasti těžařského průmyslu, pro české firmy, které podnikají v této oblasti.

„Dnešní dohody se týkají oblasti strojírenství, např. vytváření společných podniků anebo oblasti zapojení zkapalňování plynu a dopravní infrastruktury. Současně také byly připraveny projekty, které se týkají např. průmyslových zón a technických parků, takže se zde daří navazovat na stávající projekty, které již běží, jak tady ve Sverdlovské oblasti, tak i v oblastech sousedních, jako Čeljabinsk, a podobně,“ dodal premiér.

V průběhu návštěvy se podařilo navázat na spolupráci v důležitých regionech Ruské federace. „Považuji jednoznačně za splněné základní cíle, se kterými jsme přijeli. Tzn. rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskou federací v podobě otevření dveří českým firmám a investorům na ruský trh. A to i na trh mimo hlavní město Moskvu,“ poznamenal předseda vlády.

V rámci své návštěvy premiér Petr Nečas nevynechal aktuální domácí události. „Pevně věřím, že Ústavní soud se rozhodne spravedlivě a moudře, a tudíž zamítne tuto stížnost,“ řekl premiér k dnes projednávané ústavní stížností ve věci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

V souvislosti s návrhem, podle kterého by nejvyššího státního zástupce nově jmenoval prezident republiky, a který dnes schválila vláda v rámci novely zákona o státním zastupitelství, premiér poznamenal: „Dovedu si představit tento systém tak, jak je dlouhodobě diskutován a navrhován ministerstvem spravedlnosti. Dovedu si představit i jiné způsoby jmenování s dostatečným počtem pojistek, které by zabránily nějakému rychlému a politicky motivovanému odvolání nejvyššího státního zástupce,“ dodal Petr Nečas.