Aktuálně

19. 7. 201312:48

Premiér Jiří Rusnok: Bez spolupráce s kraji nemůže vláda fungovat

Integrovaný záchranný systém, zachování kofinancování regionální dopravy a řešení problematiky evropských fondů, to jsou společné priority vlády a krajů.

Setkání bylo pracovní. Řešili jsme klíčové problémy, které zajímají vládu a hejtmany. Máme společný zájem na tom, aby tato země fungovala,“ řekl premiér Jiří Rusnok po jednání vlády s krajskými hejtmany.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ministři spolu s hejtmany hovořili o přípravě státního rozpočtu na rok 2014 a souvisejícím příspěvku na poskytování státní administrativní agendy, kterou vykonávají kraje. Dále o problematice dofinancování integrovaného záchranného systému, který často dopadá na rozpočty krajů, a kofinancování a celkovém řešení problematiky evropských fondů.

Dohodli jsme se na zřízení řídícího týmu k problematice evropských fondů za účasti premiéra, ministra financí a ministra pro místní rozvoj. Na straně krajů se práce v týmu zúčastní vybraní hejtmani,“ uvedl předseda vlády.

V souvislosti s financováním regionální železniční dopravy se kabinet přihlásil k memorandu z roku 2009, uzavřeném tehdejší vládou. „Vláda i nadále počítá s podporou regionální železniční dopravy ze státního rozpočtu,“ dodal Jiří Rusnok.

Převod financování sociálních služeb na krajské samosprávy pak podle premiéra není připraven ke spuštění v roce 2014. „Vyvolalo by to problémy pro kraje i pro příjemce dotací. Bude nutné oddálit moment přechodu dotačního systému na kraje,“ upozornil předseda vlády.

Společné foto členů vlády a asociace krajů, 19. července 2013

Předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek poděkoval premiéru Rusnokovi za možnost setkání s vládou a projednání aktuálních problémů jednotlivých regionů.

„Zemi spravujeme společně. V konkrétních tématech jsme si naznačili způsob řešení problémů,“ řekl po jednání s vládou Michal Hašek.

Podle něj krajští zástupci vznesli konkrétní připomínky a náměty v oblasti státního rozpočtu a problematiky evropských fondů, které vidí jako možnost pro investice do regionální ekonomiky. „Evropské fondy jsou dnes také jednou z mála možností k udržení pracovních míst, nebo jejich vznik. To považujeme za zcela klíčové,“ dodal Michal Hašek.