Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

19. 7. 201310:05

SETKÁNÍ ČLENŮ RADY K SITUACI V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Čtvrtek 18. 7. 2013: Zmocněnkyně vlády pro lidská práva a občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny diskutovali o situaci v Českých Budějovicích s představiteli místní romské komunity a se zástupci Policie ČR.

Setkání se zúčastnili zástupci policejního prezídia, zástupkyně ministerstva vnitra, krajský koordinátor pro romské záležitosti a představitelé místní romské komunity. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva shrnula vývoj situace v Českých Budějovicích a kroky, které spolu se svými kolegy učinila ke zklidnění situace. Informovala o své návštěvě Českých Budějovic, jednání s primátorem města, ředitelem krajské policie, s představiteli místních občanů, a to ať Romů, či z majority.
Monika Šimůnková na jednání s primátorem města nabídla spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování, vytvoření situační analýzy s návrhy na systémové řešení vzniklého konfliktu. Upozornila na důležitost zapojit se do procesu boření mýtů jako např. zneužívání sociálních dávek, jež slouží k podněcování rasově motivovaného násilí. Mgr. Jitka Gjuričová informovala, že ministerstvo vnitra je připraveno realizovat v případě zájmu Českých Budějovic projekt Úsvit, Asistenty prevence kriminality a projekt domovník, vše bude prodiskutováno při úterní návštěvě ministra vnitra v Českých Budějovicích.
Občanští členové Rady se ve svých příspěvkách zaměřili na spouštěcí mechanismy podobných konfliktů, protože se situace podobné Českým Budějovicím stále opakují, ať už to bylo Šluknovsko, Varsnsdorf, či Duchcov, a to je velmi znepokojující. Romové mají velké obavy z dalších konfliktů, které vnímají jako etnicky zaměřené a důkazem přítomnosti anticikanismu ve společnosti.
Občanští členové Rady dále upozornili na důležitost rozvoje sídliště Máj a citlivé naplňování potřeb jeho obyvatel.
Romští představitelé z Českých Budějovic upozornili na to, že ačkoli média věnují velkou pozornost demonstracím ve městě, tak se již nesnaží objasnit příčinu konfliktu, který na dětském hřišti odstartoval vlnu neklidu. I přesto, že Romové vnímají situaci v Českých Budějovicích jako velice vyhrocenou, tak se poměry na sídlišti Máj zlepšují. Dodržován je noční klid a Romové jsou připraveni se zapojit do spolupráce s městem v řešení této situace, která by mohla ulehčit možné represi ze strany pořádkových sil. S vedením města o tomto intenzivně diskutují a již sami začali s vytvářením tzv. hlídek, které by měli dohlížet např. na dodržování nočního klidu.
Zástupci Policie ČR odpovídali na dotazy účastníků jednání, kterým občanští členové Rady a romští představitelé z Českých Budějovic poděkovali za skvěle odvedenou práci.