Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

12. 8. 201315:17

Monika Šimůnková podpořila návštěvou rodiče paterčat

Milovice, 12. srpna 2013 - Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková navštívila v místě jejich bydliště v Milovicích první česká paterčata a jejich rodiče. Osobní návštěvou a vyjádřením podpory se rozhodla reagovat na řadu nenávistných projevů, které se po narození paterčat objevily ve veřejném prostoru.

Monika Šimůnková podpořila návštěvou rodiče paterčat, Milovice 12. srpna 2013
Monika Šimůnková podpořila návštěvou rodiče paterčat, Milovice 12. srpna 2013

Narození paterčat považuji za velmi radostnou zprávu, proto bych očekávala, že reakce na ni budou převážně pozitivní a přející. Bohužel tomu tak nebylo. Tato událost, která je sama o sobě celosvětově unikátní, byla zároveň velkou zkouškou vyspělosti naší společnosti. To, zda jsme v ní obstáli, ať si posoudí každý sám,“ uvedla po návštěvě Monika Šimůnková.

Původ rodičů se bohužel v řadě případů stal důvodem k odsouzením a negativním projevům. I proto jsem se rozhodla oba rodiče navštívit a vyjádřit jim tímto podporu i důvěru, že velkou zodpovědnost za pět lidských životů a výchovu pěti dětí, které jsou už dnes plnohodnotnými členy naší společnosti, i s potřebnou pomocí okolí zvládnou,“ dodala Šimůnková.

Monika Šimůnková během návštěvy mluvila s oběma rodiči o jejich šťastné, ale i náročné a zodpovědné situaci, ve které se po narození paterčat ocitli. Paní Kiňová uvedla, že zkušenost z výchovy jednoho dítěte byla dobrým základem, ale s paterčaty se to nedá vůbec srovnávat. O péči o pět novorozenců a jedno starší dítě tak rodičům zatím pomáhá jedna pečovatelka, neboť otec dětí chodí během dne do zaměstnání. Město přislíbilo i druhou pečovatelku, ta zatím za paní Kiňovou nedochází.