Aktuálně

26. 8. 201310:32

Premiér: Vláda se hlásí k proevropskému přístupu

Předseda vlády Jiří Rusnok zahájil pracovní týden setkáním s českými velvyslanci, kterým představil priority současné zahraniční politiky.

Premiér dnes dopoledne vystoupil spolu s ministrem zahraničí Janem Kohoutem na úvod každoroční porady vedoucích zastupitelských úřadů České republiky.

Předseda vlády ve svém projevu ujistil diplomaty, že jeho kabinet zachová kontinuitu s většinou dosavadních postojů vůči zahraničí. V EU bude ČR nadále prosazovat dokončení vnitřního trhu, reformu společné zemědělské politiky a pokračování procesu rozšiřování o země západního Balkánu.

Vláda Jiřího Rusnoka ale přehodnotila záměr aktivně podpořit britskou žalobu proti zavedení tzv. posílené spolupráce u daně z finančních transakcí. „Naším cílem je projevit vstřícnost k aktivitám ostatních členských států a soustředit se na jednání o předmětném návrhu, čili o samé věcné podstatě problému, aniž bychom dopředu podávali nějaké stížnosti na proceduru, kterou se některé státy rozhodly využít,“ řekl premiér Jiří Rusnok. „Jde o symbolickou změnu, která ukazuje náš změněný přístup k Evropské unii,“ dodal předseda vlády.