Aktuálně

30. 8. 201314:56

Premiér navštívil báňskou univerzitu a zasedání rady pro výzkum

V pátek pokračoval předseda vlády Jiří Rusnok v pracovní návštěvě Moravskoslezského kraje.

Premiér se na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava zúčastnil pracovního zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Výjezdní zasedání rady proběhlo na základě pozvání rektora školy Ivo Vondráka.

Kromě samotného pracovního jednání rady se premiér zajímal o unikátní projekt IT4Innovations, v rámci kterého bude v roce 2014 uveden do provozu velmi výkonný superpočítač, který se zařadí mezi sto nejvýkonnějších strojů svého druhu na světě. Dále byl premiér seznámen s pracovištěm Výzkumného energetického centra, které mimo jiné řeší problematiku ovzduší v Moravskoslezském kraji.

VŠB – Technická univerzita Ostrava byla založena v roce 1849. V průběhu let se rozvinula v moderní instituci poskytující univerzitní vzdělání v technických a ekonomických oborech s využitím moderních metod a zařízení. Na sedmi fakultách, celouniverzitních pracovištích a ve výzkumných centrech, včetně centra nanotechnologií a centra mechatroniky, studuje na 22 tisíc studentů.

Nedílnou součástí aktivit univerzity je také výzkum a vývoj, jehož směr je určen úzkou spoluprací s předními průmyslovými podniky. Tím je zajištěna příprava studentů na jejich další kariéru, která je zaměřena na aktuální potřeby jak soukromého, tak veřejného sektoru a společnosti jako celku.