Dny otevřených dveří

3. 9. 201313:08

Benešova vila se opět otevírá veřejnosti

Předseda vlády Jiří Rusnok se dnes v Sezimově Ústí zúčastnil pietní vzpomínky u příležitosti 65. výročí úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Premiér v doprovodu dalších hostů položil věnec k hrobce manželů Benešových.

Ve svém projevu vzápětí zdůraznil, že prezident Beneš se rozhodujícím způsobem zasloužil o vznik, resp. obnovu československého státu. „Jeho život symbolizuje více než 30 let historie Československa, plné zvratů a dvou světových válek. Po celou tu dobu byl Beneš jedním z hlavních tvůrců československé politiky,“ připomněl premiér při pietním aktu.

Osobně jsem přesvědčen, že bez Edvarda Beneše a jeho práce by historie republiky vypadala jinak,“ dodal předseda vlády.

Benešova vila se otevírá veřejnosti

Premiér si následně prohlédl Benešovu vilu, na jejímž projektu a stavbě se manželé Benešovi sami podíleli. „Byla to moje první návštěva, ty prostory jsou krásné, působí velmi autenticky, byl jsem překvapen, že prakticky veškerý nábytek je původní,“ řekl poté novinářům Jiří Rusnok. „Myslím, že je to krásný architektonický skvost,“ doplnil na závěr premiér.

V minulých letech prošla vila rozsáhlou rekonstrukcí a stala se kulturní památkou. Zároveň je dnes využívána jako reprezentační prostor předsedy vlády. V souladu s přáním Hany Benešové má ale do objektu přístup i veřejnost, v tomto roce během čtyř víkendů: 14. – 15. září, 28. – 29. září, 12. – 13. října a 26. – 28. října, více informací ke dnům otevřených dveří