Aktuálně

3. 9. 201315:38

Na dostavbu dálnice D3 peníze jsou

Při návštěvě Českých Budějovic premiér Jiří Rusnok řekl, že finance na dostavbu českobudějovické dálnice v rozpočtu jsou.

Pro Českobudějovický kraj je podle premiéra klíčová právě dopravní infrastruktura. Naprosto zásadní páteřní silnicí je dálnice D3. „Bohužel Jihočeský kraj je jeden z posledních, který nemá přímé dálniční spojení s hlavním městem. To limituje nejenom občany, ale i podniky a zájem investorů rozšiřovat kapacity,“ řekl premiér.

Financování dálnice ale problém není. „Peníze podle mého názoru v tuto chvíli jsou a budou, aby se dálnice rychle dostavěla, ale pokud nebudou stavebně připravené pozemky, tak se dočkáme nových frustrací,“ řekl v Českých Budějovicích Jiří Rusnok.

V rámci návštěvy Jižních Čech si premiér prohlédl také letiště České Budějovice, které se proměňuje z bývalého vojenského na civilní letiště. Aby mohlo letiště přijímat více letů a vyrovnat se větším mezinárodním letištím, je potřeba investovat až 500 milionů korun.

Podle premiéra by českobudějovické letiště například potřebovalo zapojit logistické firmy, které by vzletovou a přistávací dráhu využívaly. „Musí se najít model, který bude dlouhodobě udržitelný. Tyto projekty většinou trvají velmi dlouho, než se stanou výdělečnými,“ dodal předseda vlády.

Premiér návštěvu Jihočeského kraje zahájil dopoledne uctěním 65. výročí úmrtí Edvarda Beneše. Zároveň oznámil, že Úřad vlády otevře Benešovu vilu veřejnosti poslední dva zářijové týdny a jeden týden v říjnu.