Na pravou míru

6. 9. 201313:37

Vyjádření k návrhu nominace Úřadu vlády na anticenu Otevřeno x Zavřeno

V rámci nominace do soutěže Otevřeno x Zavřeno byl mezi 126 návrhy zmíněn Úřad vlády, který se má „ucházet“ o anticenu za údajné znepřístupnění knihovny připravované legislativy a přístup pouze k výsledné podobě dokumentů bez podkladových údajů. To je ovšem mylná informace.

Je nutné vysvětlit, že došlo k záměně pojmů Knihovna připravované legislativy (KPL) a eKLEP. Jde o dva rozdílné systémy. Knihovna připravované legislativy je veřejnosti přístupná pro legislativní materiály už více než čtyři roky. Právě za ni dostal Úřad vlády pozitivní nominaci v roce 2009.

Provozní systém pro úředníky sloužící k distribuci materiálů pro připomínkové řízení a pro jednání vlády je eKLEP a ten nikdy přístupný veřejnosti nebyl. V něm jsou všechny dokumenty, které vláda projednává. eKLEP je zdrojem informací pro veřejnou Knihovnu připravované legislativy, kde je zveřejněn každý legislativní materiál. Takže Úřad vlády rozhodně nic netají.

Jen k dokreslení situace připomínáme, že 14. srpna o Úřadu vlády psal server Česká pozice, že došlo v nové verzi knihovny k znepřístupnění připomínek k legislativním materiálům (http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/nova-vladni-strategie-utajenim-za-vetsi-transparentnost). Na to úřad okamžitě zareagoval a nechal opětovně vypořádání připomínek zveřejnit (http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/palec-nahoru-pro-urad-vlady-bez-ironie). Takže současný stav otevřenosti ve srovnání s dřívější knihovnou je zcela shodný a nic se nezměnilo.

Nominace je tedy postavena na špatných informacích, na což jsme upozornili i organizátora vyhlášení soutěže Otevřenou společnost, a bylo by vhodné změnit u Úřadu vlády stav nominace z OVĚŘUJE SE na NEZAŘAZENO.

Jakub Stadler,
vedoucí tiskového oddělení