Aktuálně

12. 9. 201310:34

Premiér: Kosmický výzkum dává příležitost pro české firmy

Rok od přesunutí sídla Evropské agentury pro družicovou navigaci (GSA) do Prahy přijel premiér Jiří Rusnok na návštěvu a setkání s vedením této významné evropské instituce.

Předseda vlády si spolu s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem prohlédl sídlo agentury. Vedení GSA v čele s ředitelem Carlo des Doridesem je seznámilo se současným fungováním kosmického výzkumu.

Česká republika se snaží pro působení GSA vytvořit co nejlepší podmínky. Může také nabídnout rozvinutou infrastrukturu v oblasti technického vysokého školství a tradici v oboru kosmického průmyslu a satelitních technologií sahající do 70. let,“ řekl po jednání premiér.

Podle předsedy vlády přesun Evropské agentury pro družicovou navigaci do Prahy probíhá úspěšně a volba hlavního města České republiky jako sídla pro tuto instituci spravující systém Galileo byla správná.

Cílem vlády je, aby i ČR dokázala plně využít příležitosti, které přítomnost GSA v Praze pro české hospodářství a výzkumná pracoviště vytváří. Věřím, že představuje impuls pro český kosmický průmysl, zvýší šance českých firem podílet se na evropských kosmických projektech a přiláká do ČR nové technologické firmy,“ vysvětlil premiér.

Aktivity v oblasti kosmického průmyslu přispějí k rozvoji malého a středního podnikání v ČR v oborech s vysokou přidanou hodnotou, posílí image českého průmyslu a otevřou nové příležitosti pro mezinárodní spolupráci a zahraniční investice.

Máme řadu firem a pracovišť výzkumu a vývoje v oborech satelitních technologií, leteckého průmyslu, telekomunikací, nanotechnologií a informačních technologií, které se mohou do takových aktivit zapojit,“ dodal Jiří Rusnok. Česká vládní strategie konkurenceschopnosti právě kvůli možným příležitostem pro české firmy identifikuje kosmický průmysl jako jednu z perspektivních oblastí.