Aktuálně

26. 9. 20137:51

Premiér vystoupí před Valným shromážděním OSN

Předseda vlády Jiří Rusnok je od středy na zahraniční cestě v New Yorku, kde vystoupí na 68. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů.

Ve čtvrtek dopoledne newyorského času bude mít premiér projev na zasedání na vysoké úrovni k jadernému odzbrojení. Česká republika dlouhodobě podporuje realizaci smlouvy o nešíření jaderných zbraní, včetně článku o všeobecném a úplném jaderném odzbrojení za přísné efektivní mezinárodní kontroly. (Projev předsedy vlády bude zveřejněn zhruba v 18 hodin SELČ.)

V pátek pak premiér Jiří Rusnok jako vedoucí delegace České republiky přednese svůj hlavní projev v rámci úvodní rozpravy, ve kterém představí priority České republiky v OSN pro příští rok. (Celý projev v české i anglické verzi bude k dispozici zhruba ve 24 hodin SELČ.)

Členy delegace vedené předsedou vlády jsou ministr zahraničních věcí Jan Kohout a ministr obrany Vlastimil Picek. Na okraj zasedání Valného shromáždění se uskuteční několik dvojstranných setkání premiéra Jiřího Rusnoka s představiteli vlád členských států OSN.

Valného shromáždění OSN se účastní zástupci všech členských států

68. zasedání Valného shromáždění OSN bylo v New Yorku zahájeno 17. září, jeho hlavní část bude v plénu a šesti hlavních výborech probíhat do konce prosince 2013. Všeobecné rozpravy se zúčastní hlavy států, předsedové vlád, ministři zahraničních věcí a další vysocí představitelé všech 193 členských států OSN.

Kromě všeobecné rozpravy se v úvodu 68. VS OSN konají čtyři akce na vysoké úrovni: k jadernému odzbrojení (této akce se účastní český předseda vlády), k Rozvojovým cílům tisíciletí - MDGs (akce se účastní ministr zahraničních věcí ČR), ke zdravotnímu postižení a rozvoji (akce se zúčastní vedoucí SM New York) a k migraci (tato akce se koná až po skončení všeobecné rozpravy a zúčastní se jí delegace vedená 1. náměstkem ministra vnitra). Zároveň je naplánována i řada tematických akcí na ministerské úrovni.

Do návrhu programu 68. Valného shromáždění OSN bylo předběžně zařazeno 174 bodů, rozdělených již tradičně do hlavních oblastí: mezinárodní mír a bezpečnost, udržitelný hospodářský růst a rozvoj, lidská práva, humanitární pomoc, mezinárodní právo a spravedlnost, odzbrojení, boj s drogami a terorismem a procedurální, administrativní a rozpočtové otázky.

OSN v současné době tvoří 193 členských států. Jejím hlavním jednacím orgánem je Valné shromáždění. Skládá se ze zástupců všech členských států, z nichž každý má jeden hlas. Pro přijetí rozhodnutí o důležitých otázkách, jako jsou otázky míru a bezpečnosti, přijetí nových členů a rozpočtové otázky, je třeba dvoutřetinové většiny hlasů. Pro rozhodnutí o jiných otázkách stačí prostá většina hlasů.