Aktuálně

26. 9. 201317:39

Premiér: Jadernou energii využívejme k mírovým účelům

Pro dosažení světa bez jaderných zbraní je nezbytné jak jaderné odzbrojování, tak i nešíření jaderných zbraní. Řekl to premiér Jiří Rusnok, který vede českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN.

Česká republika jakožto země, která nevlastní jaderné zbraně, vždy pevně hájila právo bez rozdílu rozvíjet, zkoumat a využívat jadernou energii k mírovým účelům. Nicméně toto právo by mělo být vykonáváno pouze v plném souladu s dodržováním všech závazků v oblasti nešíření jaderných zbraní,“ řekl předseda vlády Jiří Rusnok.

Předseda vlády ve svém projevu uvedl, že Česká republika podporuje brzký vstup Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek v platnost. Jaderné zkoušky, které provedla Korejská lidově demokratická republika, podle premiéra ukázaly, že je nutné, aby tato smlouva zásadně posílila mezinárodní bezpečnostní architekturu.

Jsme toho názoru, že musí být neprodleně zahájena jednání o smlouvě zakazující výrobu štěpného materiálu do jaderných zbraní nebo jiných jaderných výbušných zařízení. Nezbytnost této smlouvy již byla zdůrazněna při řadě příležitostí a Česká republika je jedním z jejích skalních zastánců,“ uvedl dále předseda vlády.

Předseda vlády Jiří Rusnok je od středy na zahraniční cestě v New Yorku, kde se účastní zahájení 68. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Kromě projevu na zasedání na vysoké úrovni k jadernému odzbrojení čeká premiéra v pátek hlavní projev v rámci úvodní rozpravy, ve kterém představí priority České republiky v OSN pro příští rok.