Aktuálně

27. 9. 201323:57

Premiér: Česká republika se více zapojí do mírových misí OSN

Mírové operace OSN by mohla posílit větší účast České republiky. Před Valným shromážděním OSN v New Yorku to řekl předseda vlády Jiří Rusnok.

Úloha OSN při řešení ozbrojených konfliktů je nepostradatelná. Mírové operace OSN jsou důležitým nástrojem pro trvalé a udržitelné řešení násilných konfliktů po celém světě. V posledních letech se Česká republika na operacích OSN podílela relativně malou měrou a v současné době je připravena množství vojenských sil v mírových operacích podstatně zvýšit,“ uvedl český premiér.

Česká republika také poskytne ostatním státům zkušenosti s přechodem k demokracii. „Jakožto země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena podělit se o své zkušenosti spojené s přechodem k demokracii a zemím procházejícím tímto procesem nabídnout svou pomoc, prostředky a know-how,“ uvedl předseda vlády.

Použití chemických zbraní v Sýrii je znepokojující

V projevu premiér také zmínil nedávné použití chemických zbraní v Sýrii a odsoudil tento čin. „Jakékoli použití chemických zbraní je nepřijatelné. Ať už dal příkaz k chemickému útoku kdokoli, vážně porušil zásadu odpovědnosti chránit civilní obyvatelstvo. To je válečný zločin a zločin proti lidskosti a pachatelé by se z něj měli zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem,“ doplnil Jiří Rusnok.

Předseda vlády se také dotkl problematiky boje proti chudobě a zmínil, že úsilí podporovat udržitelný rozvoj může být úspěšné pouze, budou-li jeho součástí opatření na podporu ekonomiky. „Půjde to, pokud budeme stimulovat hospodářský rozvoj, zaměstnanost, podnikání a investice do jednotlivých zemí – opatření, která Česká republika podporovala v rámci svého členství ve Výkonné radě Rozvojového programu OSN. Domnívám se, že soukromý sektor je hlavní hnací silou hospodářského růstu – poskytuje pracovní místa, zboží a služby a je zdrojem většiny daňových příjmů,“ řekl premiér.

Předseda vlády Jiří Rusnok je od středy na zahraniční cestě v New Yorku, kde se účastní zahájení 68. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Kromě projevů se také setkal na dvoustranných jednáních s předsedy vlád Moldávie a Černé hory.