Aktuálně

30. 9. 201316:06

Olomoucko má dosáhnout na více evropských peněz

V rámci návštěvy Olomouckého kraje se premiér Jiří Rusnok a vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin zúčastnili jednání o spolupráci v rámci Integrovaných teritoriálních investic.

Po jednání s primátory Olomouce, Prostějova a Přerova předseda vlády řekl, že podporuje zapojení olomoucké aglomerace do programu Integrovaných teritoriálních investic.

Prostřednictvím tohoto nového nástroje pro čerpání evropských prostředků po roce 2014 chtějí města zdůraznit teritoriální přístup a zajistit maximální účinnost prostředků z evropských zdrojů. „Dosavadní přípravy nepočítaly s tím, že by bylo možné získat evropské finanční prostředky pro Olomoucko. Nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být“ řekl premiér Jiří Rusnok.

Další témata byla spojena s rozvojem celé oblasti.

Řeč přišla i na dostavbu dálnice D1 okolo Přerova, kde dostavbu nyní blokuje antimonopolní úřad, který již v počátku stavbu zastavil. Druhou polovinu blokuje vyjednávání s vlastníky pozemků, kteří po novele zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, platné od února 2013, nejsou spokojeni s nižšími výkupními cenami.

Rychlostní silnice R 35 Hradec Králové – Mohelnice je v různých fázích přípravy výstavby, nejvíce připravené části opět blokuje vyjednávání s nespokojenými majiteli pozemků, které se tak nedaří vykoupit.

Premiér vyjádřil ochotu pomoci, samozřejmě především tam, kde může situaci ovlivnit.