Tiskové zprávy

17. 10. 201314:32

Výsledky 125. zasedání LRV dne 17.10.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 125. zasedání ve čtvrtek 17. října 2013 následující návrhy zákonů:


1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (předkládá ministr dopravy Bc. Zdeněk Žák) – č.j. 1040/12.

Cílem předloženého návrhu novely zákona o civilním letectví je především zapracování sekundárních právních předpisů Evropské unie do právního řádu České republiky a dále některé další úpravy v reakci na požadavky aplikační praxe. Konkrétně se jedná o úpravy v oblasti ochrany civilního letectví před protiprávními činy, činnosti leteckého personálu (řídících letového provozu), poskytování letových navigačních služeb v tzv. jednotném evropském nebi a v oblasti odborného zjišťování příčin leteckých nehod. Návrh zákona rovněž mění a vypouští některá ustanovení, vylučující použití správního řádu bez stanovení jiné zvláštní právní úpravy. Část návrhu zákona se pak věnuje zpřesnění a doplnění právní úpravy provozování obchodní letecké dopravy, zejména zahraničního leteckého dopravce.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministryně spravedlnosti a předsedkyně Legislativní rady vlády Mgr. Marie Benešová) – č.j. 754/13.

Cílem předloženého návrhu zákona je jednak omezit riziko vzniku průtahů v trestním řízení v souladu s usnesením vlády ze dne 9. ledna 2013 č. 28 ke zprávě o dosavadním provádění amnestie udělené prezidentem republiky dne 1. ledna 2013, a dále nezbytná transpozice směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2012/13/EU ze dne 22. května 2012 o právu na informace v trestním řízení do českého právního řádu.
Obsahem navrhovaného zákona je vedle implementační úpravy zejména úprava některých dílčích aspektů platné právní úpravy trestního práva procesního, které mohou přispívat k tomu, že v některých případech trvá trestní řízení i při náležitém postupu orgánů v něm činných relativně dlouho.
Konkrétně se navrhují například změny v oblasti doručování do vlastních rukou, v oblasti dokazování či v oblasti pořádkových opatření, kterými lze reagovat na neuposlechnutí příkazu nebo výzvy orgánu činného v trestním řízení nebo na maření jednání soudu nebo úkonu přípravného řízení. Navržené změny vycházejí z aplikační praxe a jejích požadavků a zároveň přihlíží i k úpravě navrhované ve vládou schváleném věcném záměru rekodifikace trestního práva procesního.

Předkladatel návrh zákona stáhl.          

3. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování, ve znění pozdějších předpisů, a související zákony (předkládá ministr obrany Ing. Vlastimil Picek) – č.j. 1008/13.

Návrh novely branného zákona především upravuje přípravu vojáků v záloze a vojenská cvičení. Mimo jiné se navrhuje zavést institut služby v operačním nasazení, který umožní nasazení vojáků v záloze i v zahraničí. Návrh zákona definuje demobilizaci a zavádí kategorii vojáka ve výslužbě. V návaznosti na tyto úpravy jsou navrženy i novely souvisejících zákonů, a to zákona o zajišťování obrany České republiky, zákoníku práce a trestního zákoníku.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.