Aktuálně

23. 10. 201316:08

Vláda se snaží dočerpat eurofondy

Kabinet Jiřího Rusnoka usiluje o využití maxima dostupných prostředků z unijních zdrojů a zároveň připravuje nové programovací období.

Vláda dnes na svém zasedání projednala informaci o čerpání evropských fondů a o přípravě nového programovacího období na roky 2014 až 2020. „Byly uloženy další úkoly, které jsou velmi podstatné pro pokrok v obou těchto oblastech, to je jedna z našich zásadních priorit,“ řekl premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci.

Kabinet chce, aby na konci roku objem nedočerpaných prostředků nepřesáhl jednociferné číslo v miliardách. „Poté co vláda odsouhlasila akční plán zlepšování, je vidět konkrétní výsledek v tom, že ta částka, kterou Česká republika nedočerpá, se fakticky zmenšuje,“ zhodnotil poslední vývoj ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mimořádný úspěch přinesl minulý měsíc. „Za září bylo certifikováno vůbec nejvíc projektů a z Evropské unie se nám vrátilo nejvíc peněz za celé stávající období,“ upřesnil ministr.

Vláda také zaslala do Bruselu návrh na realokaci části financí do regionálních operačních programů. Zpracovala rovněž projekty na nákup techniky pro hasiče a policii. Kabinet zároveň jedná s Evropskou komisí o možnosti snížení objemu nedočerpaných prostředků o sumu blokovanou čekáním na některá úřední či soudní rozhodnutí.

Vláda se současně chystá na nové programovací období. Jednotlivé resorty dostaly za úkol dokončit během měsíce přípravu svých programů. V prosinci pak bude předložen základní rámec dohody o partnerství, tj. smluvní vztah mezi zainteresovanými ministerstvy a regionálními subjekty. „Jsme mezi prvními státy, se kterými Evropská komise v druhé fázi projednala tuto dohodu,“ uzavřel ministr pro místní rozvoj.