Aktuálně

24. 10. 201313:00

Natalia Gorbaněvská bojovala i za naši svobodu

Předseda vlády Jiří Rusnok přijal významnou ruskou obhájkyni lidských práv, která se v srpnu 1968 postavila proti okupaci Československa.

Premiér během setkání ocenil celoživotní nasazení Natalie Gorbaněvské v boji za svobodu a lidská práva. V úvodu schůzky jí také poděkoval za účast na ojedinělém protestu proti okupaci Československa, který se odehrál na Rudém náměstí v Moskvě 25. srpna 1968. „Jsem rád, že máme možnost poděkovat vám za váš čin, jenž byl velkým přínosem pro svobodu a demokracii,“ řekl premiér.

Předseda vlády zároveň vyjádřil sympatie účastníkům vzpomínkové akce, kteří si 25. srpna 2013 připomněli události z roku 1968.

Natalia Gorbaněvská upozornila na otevřený dopis, který v roce 1968 odeslala šéfredaktorům různých periodik. „Doufali jsme, že prostřednictvím mého dopisu se Československo dozví, že ne všichni Rusové souhlasili s bratrskou pomocí,“ uvedla ruská básnířka, překladatelka, novinářka a obhájkyně lidských práv.

Součástí jednání byla rovněž diskuze o současné lidsko-právní situaci v Ruské federaci.

Natalia Gorbaněvská přicestovala do České republiky na několikadenní pobyt, během něhož se setkala i s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem. Zároveň převzala zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy za zásluhy o demokracii, svobodu a lidská práva.

Natalia Gorbaněvská patří do skupiny osmi statečných, kteří pod heslem Za vaši i naši svobodu dne 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa. Za tento svůj občanský postoj byla dva roky držena ve vězeňské psychiatrické léčebně. V roce 1975 emigrovala do Paříže, kde žije dodnes.