Aktuálně

29. 10. 201315:58

ČR a Slovensko pokračují v upevňování spolupráce

Premiér Jiří Rusnok přijal nového slovenského velvyslance Petera Weisse.

Na jednání shodně ocenili mimořádnou kvalitu vzájemných sousedských vztahů. Důkazem blízkosti obou zemí bylo například společné zasedání vlád, jež se uskutečnilo přesně před rokem 29. října 2012 v Uherském Hradišti a Trenčíně.

Českou republiku pojí se Slovenskem tradiční historické vazby a velice intenzivní mezilidské kontakty. Na mezivládní úrovni se dynamicky rozvíjí zejména kooperace ministerstev obrany, která hledají možnosti spolupráce při řešení přírodních katastrof, ochraně vzdušného prostoru či pořizování výzbroje. Obě země také spolupracují v oblasti rozvoje dopravní a energetické infrastruktury.

Česká republika a Slovensko se snaží postupovat jednotně i na půdě Evropské unie, kde společně prosazují podporu mírového využívání jaderné energetiky. Z iniciativy obou zemí vzniklo před sedmi lety Evropské jaderné fórum, které se schází každoročně střídavě v Praze a v Bratislavě.

Peter Weiss působil jako politik, vysokoškolský pedagog a publicista. V posledních pěti letech byl slovenským velvyslancem v Maďarsku. V minulosti byl poslancem Národní rady Slovenské republiky a vedoucím delegace Národní rady v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Premiér Rusnok se 9. září 2013 rozloučil s Weissovým předchůdcem Peterem Brňem, kterému předal medaili Karla Kramáře.