Aktuálně

18. 11. 201311:45

Cenu Česká hlava získal historik František Šmahel

Historik František Šmahel převzal z rukou předsedy vlády Jiřího Rusnoka prestižní vědeckou cenu Česká hlava.

Premiér Františku Šmahelovi osobně pogratuloval k úspěchům na poli historického bádání a zároveň ocenil jeho postoje za minulého režimu, kvůli kterým byl propuštěn z Akademie věd.

Prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., dr. h. c. mult. je mezinárodně uznávaný český historik specializující se na pozdní středověk. Jeho práce o dějinách lucemburského období, husitství či Karlovy univerzity byly přeloženy do mnoha jazyků. Zároveň vyniká dlouholetou organizační činností ve prospěch Akademie věd České republiky a dalších vědeckých institucí.

Národní cena vlády Česká hlava je udělována za mimořádné celoživotní vědecké výsledky. O nositeli ceny rozhoduje od roku 2005 vláda na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace. V minulosti cenu obdržel například chemik Antonín Holý či onkolog Pavel Klener.

Během slavnostního večera došlo k vyhlášení i několika dalších cen v různých kategoriích. Kromě předsedy vlády Jiřího Rusnoka se akce zúčastnil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys, ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský, první místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová či ředitel Agentury Czech Trade Zdeněk Vališ.