Aktuálně

20. 11. 201315:20

Vojáci v záloze pomohou při povodních

Kabinet Jiřího Rusnoka schválil novelu branného zákona a další dva zákony z oblasti obrany.

Změna zákona o branné povinnosti zvýší připravenost ozbrojených sil pro plnění úkolů při ohrožení státu, ať již vojenského charakteru nebo přírodními katastrofami. „Tento zákon má připomenout občanům, že tím, že skončila vojenská základní služba na konci roku 2004, neskončila všeobecná branná povinnost, ta zůstává nadále v platnosti, to znamená, že všichni občané od 18 do 60 let věku mohou být povoláni,“ vysvětlil ministr obrany Vlastimil Picek.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Nově bude možné ještě před vyhlášením stavu ohrožení státu zahájit povinný nábor odvedenců, včetně potřebných civilních specialistů z řad lékařů či chemiků. Napříště půjde také nasazovat vojáky v záloze na záchranné a likvidační práce po povodních.

Novela dále zavádí kategorii vojáka ve výslužbě s cílem ocenit bývalé vojáky, kteří již kvůli věku nebo zranění nepodléhají branné povinnosti.

Vláda rovněž odsouhlasila související zákon o službě vojáků v záloze. Vojáci v aktivní záloze budou v budoucnu vůči státu v obdobném vztahu jako vojáci z povolání. Vojákům z povolání se zase ukládá povinnost absolvovat po skončení služebního poměru řízení o zařazení do aktivních záloh.

Poslední schválený zákon optimalizuje rozsah vojenských újezdů. „Chtěli jsme zmenšit celé vojenské újezdy a jeden vojenský újezd, konkrétně Brdy, zrušit, protože nepotřebujeme tolik prostoru. V těchto vojenských prostorech žije zhruba 2000 osob a tito lidé chtějí, aby vznikly samostatné obce a aby si mohli volit svoji samosprávu,“ uzavřel ministr obrany.