Aktuálně

2. 12. 201313:35

Premiér: Dohoda o partnerství je pro ČR klíčová

V pondělí se uskutečnilo jednání Rady pro fondy Společného strategického rámce. Za účasti premiéra Jiřího Rusnoka se sešel poradní orgán vlády již potřetí, tentokrát v prostorách Senátu. Jednání se zúčastnil také ministr pro místní rozvoj František Lukl a vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin.

Předmětem jednání koordinační platformy pro otázku evropských fondů byl především aktuální stav Dohody o partnerství. V říjnu se k její podobě vyjádřila Evropská komise, česká strana se s jejími připomínkami vypořádala koncem listopadu, kdy zaslala aktuální verzi dohody zpět do Bruselu. Konec prvního prosincového týdne pak bude patřit konečnému vypořádání připomínek v rámci neformálního dialogu se zástupci Evropské komise.

Dohoda o partnerství je klíčovým strategickým dokumentem, který slouží k využití prostředků v rámci kohezní politiky pro programové období 2014-2020. „Programové období 2014–2020 bude pravděpodobně posledním obdobím, ve kterém bude možné prostředky z evropských fondů čerpat v takto velkém objemu. Také proto je nutné jim věnovat velkou pozornost,“ vyzdvihl důležitost projektu předseda vlády Jiří Rusnok. Aktuální podobu dohody během jednání pozitivně zhodnotili také sociální partneři. Premiér zároveň apeloval na jednotnost při finální fázi schvalování dokumentu, která ČR zaručí silnou pozici.

Ze třetího setkání Rady pro fondy Společného strategického rámce vyplynulo, že přelom roku bude patřit zapracování meziresortních připomínek do dohody a že finální verze dokumentu bude vládě předložena do konce března příštího roku.