Tiskové zprávy

6. 12. 201310:49

Kondolence předsedy vlády ČR k úmrtí Nelsona Mandely

Premiér České republiky Jiří Rusnok zaslal kondolenční dopis prezidentovi Jihoafrické republiky Jacobu Zumovi v souvislosti s úmrtím bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru Nelsona Mandely.

Vaše Excelence,

s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Jihoafrické republiky a držitele Nobelovy ceny míru pana Nelsona Rolihlahly Mandely.

Nelson Rolihlahla Mandela byl nejen významnou osobností politického a společenského života v Jihoafrické republice, ale zároveň jedním z nejvíce inspirativních světových vůdců našich dob. Byl ztělesněním boje proti rasismu a bezpráví. Velmi jsem si cenil jeho odhodlání, jež projevoval v nelehkých dobách jihoafrické historie coby bojovník za lidská práva, mezinárodní mírotvůrce a první demokraticky zvolený prezident Jihoafrické republiky.

Pevně věřím, že odkaz Nelsona Rolihlahly Mandely bude žít dál a stane se inspirací pro následující pokolení. Nechť se Mezinárodní den Nelsona Mandely stane symbolem životních ideálů a odkazu této velké světové osobnosti a připomínkou nutnosti bojovat za lidská práva, svobodu a rovnoprávnost.

Vaše Excelence, přijměte prosím vyjádření nejhlubší soustrasti jménem mým i vlády České republiky a tlumočte naši účast rodině a blízkým pana Mandely.

S úctou

Jiří Rusnok
předseda vlády České republiky