Aktuálně

16. 12. 201315:06

Premiér a prezident pokřtili knihu o Kramářově vile

Premiér Jiří Rusnok a prezident Miloš Zeman společně pokřtili 16. prosince 2013 knihu Kramářova vila – Rezidence předsedy vlády České republiky. Křest proběhl v prostorách premiérské rezidence a úvodní slovo pronesl vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Tato kniha pojednává jak o kráse Kramářovy vily fotoaparátem slavného fotografa Herberta Slavíka, tak i o její výstavbě a novodobém využití. Prezident Miloš Zeman je kmotrem knihy proto, že byl prvním českým premiérem, který vilu jako svoji rezidenci využíval,“ vysvětlil v úvodu Radek Augustin.

Podle autora Herberta Slavíka bylo konceptem knihy nejen představení budovy samotné, ale i pohledy z rezidence na Prahu. „Vila je výjimečnou dominantou Prahy, je odsud famózní pohled na město a myslím si, že rezidence si takovou knihu zaslouží,“ uvedl Herbert Slavík a poděkoval dalším spoluautorům, kteří se podíleli na doprovodném textu o historii slavné stavby.

Ta kniha je opravdu nádherná, je to dobrá ukázka velikosti vily. Tu vnímám jako neopomenutelnou dominantu levého břehu Vltavy,“ ocenil publikaci premiér Jiří Rusnok a poděkoval za její realizaci.

Prezident Miloš Zeman zavzpomínal na osobní pobyt ve vile a při té příležitosti upozornil na krásný výhled z balkonu vily. „Je z něj vidět nejvyšší možný počet pražských mostů. Každý nejdříve vstoupil na balkon, byl dojat krásou Prahy a jednání pak probíhalo v příjemné atmosféře," řekl prezident, který v roli premiéra strávil v rezidenci čtyři roky.

Kramářova vila je novobarokní stavbou se secesními prvky, jejímž autorem je architekt Friedrich Ohmann. Jako sídlo českých premiérů slouží od roku 1998.

Pokřtěnou knihou pokračuje vydávání publikací o budovách Úřadu vlády. Publikaci o Kramářově vile předchází kniha Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Nová publikace o rezidenci premiérů bude sloužit jako dar pro významné hosty předsedy vlády.