Aktuálně

13. 2. 201417:18

Premiér Sobotka navštívil při své první oficiální zahraniční cestě Slovensko

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve čtvrtek 13. února 2014 při své první oficiální cestě Slovenskou republiku. Navázal tak na tradici dobrých vztahů, kdy první oficiální cesta českých premiérů vede vždy k našemu nejbližšímu sousedovi.

Bohuslav Sobotka dopoledne jednal s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem o společných prioritách obou zemí. „Česko-slovenské vztahy jsou na naprosto vynikající úrovni. V rámci naší spolupráce vidím několik velmi zajímavých témat. Tím hlavním je propojení dopravní infrastruktury a za velmi důležité považuji, aby Česká a Slovenská republika konzultovaly a koordinovaly svoji energetickou politiku," uvedl po setkání se slovenským protějškem premiér Sobotka a dále ocenil i spolupráci obou zemí na zahraniční úrovni v rámci Visegrádské čtyřky a Evropské rady.

Předseda vlády Sobotka poté vystoupil společně se slovenským premiérem Ficem na zasedání Národního konventu na Univerzitě Komenského v Bratislavě, kde pohovořili na téma desetiletého výročí členství obou států v Evropské unii.

Dalším bodem programu bylo setkání s ministrem financí Peterem Kažimírem, se kterým premiér Sobotka projednal slovenské zkušenosti se zavedením účtenkové loterie, registračních pokladen i nástroje pro boj s daňovými úniky. „Součástí programu nové koaliční vlády České republiky je elektronická evidence tržeb, řekněme nová generace registračních pokladen, kterou bychom rádi doplnili účtenkovou loterií. Velmi rád využívám podané přátelské ruky na straně slovenského ministerstva financí, které má s touto problematikou úspěšné zkušenosti,“ zhodnotil schůzku se slovenským ministrem financí předseda vlády.