Aktuálně

20. 3. 201417:38

Komentář premiéra B. Sobotky před zahájením Evropské rady

Evropská rada se dnes bude v kontextu situace na Ukrajině zabývat otázkou energetické bezpečnosti v Evropě a snižováním závislosti na Rusku. Je to jedno z témat, které budu chtít na dnešním jednání otevřít. Měli bychom rovněž debatovat o konkurenceschopnosti evropského průmyslu a energeticko-klimatickém rámci. Jsem přesvědčen, že téma posílené energetické bezpečnosti spojuje dlouhodobé ekonomické cíle EU.

Krize, které souvisely s dodávkami plynu přes ukrajinské území, zažila Evropa již v minulosti. Z těchto situací jsme se příliš nepoučili, naše závislost na Rusku se v této oblasti nijak nesnížila. Právě propojování energetických sítí z hlediska diverzifikace zdrojů v oblasti ropy a plynu je dalším tématem, které chci z pozice České republiky rovněž otevřít.

Česká republika podpořila na mimořádném summitu EU rozfázování sankcí vůči Rusku. Nyní je na pořadu dne debata o druhé fázi sankcí, která zahrnuje individuální opatření v oblasti víz a zmražení majetku vůči konkrétním osobám. Nedomnívám se, že by Evropská rada dnes z hlediska svého rozhodování překročila rámec druhé fáze sankcí. Česká republika není zemí, která by volala po plošných hospodářských sankcích.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR