Aktuálně

9. 4. 201418:46

Vláda rozhodla o zvýšení důchodů a nárůstu plateb za státní pojištěnce

Kabinet na svém jednání 9. dubna 2014 schválil vyšší valorizaci důchodů, která má za cíl posílit sociální ochranu seniorů v České republice. Zároveň vláda odsouhlasila navýšení plateb za státní pojištěnce jako kompenzaci výpadku regulačních poplatků za hospitalizaci. Obě novely jsou tak dalším krokem k plnění programového prohlášení a Plánu legislativních prací vlády.

Změna schématu valorizace důchodů

Vláda dnes na svém jednání schválila návrat ke spravedlivému schématu valorizace penzí. Ty vzrostou od ledna 2015 průměrně o 205 korun měsíčně. Na penze tak bylo vyčleněno celkem více než 5 miliard korun. Vláda se tak rozhodla reagovat na pokles reálné hodnoty důchodů v důsledku kroků Nečasovy vlády. Vyšší valorizace penzí posílí sociální ochranu seniorů, z nichž je řada ohrožena chudobou.

Nahrává se přehrávač videa ...

Zvýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce o 58 Kč ze současných 787 Kč na 845 Kč. Navýšením této platby vzrostou příjmy systému veřejného zdravotního pojištění v letošním roce o zhruba 2,1 mld. Kč, v dalších letech potom o zhruba 4,2 ml. Kč. Tyto prostředky budou použity na kompenzaci výpadku příjmů poskytovatelů lůžkové zdravotní péče z regulačních poplatků za hospitalizaci, které byly zrušeny nálezem Ústavního soudu, což přispěje ke stabilizaci hospodaření zdravotnických zařízení.

Dohoda o partnerství na nové programovací období

Kabinet dnes na svém jednání schválil podobu stěžejního strategického dokumentu pro čerpání finančních prostředků z evropských fondů v nadcházejícím programovacím období 2014–2020, který předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Dohoda vymezující spolupráci mezi Českou republikou a Evropskou komisí bude v následujících dnech oficiálně zaslána Evropské komisi, čímž bude splněn termín stanovený evropskou legislativou. V dalších měsících pak budou dopracovány programy spolufinancované z evropských fondů.

Řešení aktuální situace dolu Paskov

Vláda zároveň projednala aktuální situaci dolu Paskov, jejíž řešení budou v následujících dnech společně diskutovat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr financí Andrej Babiš. Ti požádají vlastníka OKD firmu NWR o předložení návrhu smlouvy na prodloužení těžby v dole Paskov. V souladu s programovým cílem boje s nezaměstnaností se do řešení problému zapojí také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.