Aktuálně

12. 5. 201413:38

Vláda podpořila vstup Amazonu do průmyslové zóny Černovická terasa

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se dnes, 12. května 2014, při své pravidelné schůzi zabýval otázkou investic v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa. V rámci jednání, kterého se účastnil i primátor města Brna Roman Onderka, vláda podpořila vybudování distribučního centra zahraniční společnosti Amazon, které by mělo regionu přinést na dva tisíce nových pracovních míst.

Předmětem dnešního jednání byla aktualizace usnesení vlády č. 970 ze dne 4. října 2000 a usnesení vlády č. 464 ze dne 12. května 2003 se změnou podmínky typu umístění investorů tak, aby na brněnskou průmyslovou zónu – Černovická terasa mohl být umístěn strategický projekt americké společnosti Amazon, který je z oboru obchod, skladování a distribuce.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


„Vláda dnes schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který umožňuje ve prospěch investice Amazonu zmírnit podmínky dosavadní regulace zástavby průmyslové zóny s tím, že podmínkou je vytvoření nejméně 1500 pracovních míst. Dnešní usnesení vlády umožní Brnu pokračovat ve změně územního plánu tak, aby byly vytvořeny podmínky pro realizaci této několikamiliardové investice. Vláda učinila maximum toho, co udělat mohla. Nyní je věc v rukou zastupitelstva Brna a definitivního rozhodnutí firmy Amazon,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

„Projednáním změny územního plánu bude Zastupitelstvo města Brna stát před rozhodnutím, zdali společnost Amazon zakotví ve městě, bude zde investovat více jak 2,7 miliardy korun, nabídne 1500 pracovních míst anebo ve městě nezakotví a tím ztratí město silného zahraničního investora. Od začátku těchto jednání jsem zastáncem první varianty a svůj názor nezměním ani na květnovém zasedání brněnského zastupitelstva. Jsem přesvědčen o tom, že díky Amazonu bude v Brně vybudován dálniční přivaděč, za který se vláda zaručila. Je to šance, která se nebude opakovat,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Brněnská průmyslová zóna Černovická terasa patří ke strategickým zónám na území České republiky. Byla vybudována za účasti státních prostředků, příjemcem dotace je statutární město Brno. Celková velikost průmyslové zóny je 200 ha, z toho bylo 120 ha investičně připravených ploch určených k převodu na investory. Na území zóny se nacházejí výrobní provozy tzv. přímých investorů a rovněž investoři v nájemních halách, kteří investovali pouze do své provozní technologie. Dosud bylo na zóně vytvořeno přes 7000 pracovních míst.

Průmyslová zóna je v současné době určena zejména pro investory ze zpracovatelského průmyslu a z oblasti strategických služeb a technologických center. Vzhledem k tomu, že projekt společnosti Amazon je z oboru obchod, skladování a distribuce, byla nezbytná pro umístění této strategické investice aktualizace vládních usnesení č. 970 ze dne 4. října 2000 a č. 464 ze dne 12. května 2003.

Nová podmínka, která nahrazuje omezení umisťování investorů v oboru obchod, skladování a distribuce, je vázána na počet nově vytvořených pracovních míst, kterých musí být alespoň 1500. Tento požadavek je definován ve smluvním vztahu statutárního města Brna s developerem.