Dny otevřených dveří

26. 5. 20148:26

Vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí si o víkendu prohlédlo více než 600 návštěvníků

V souvislosti se snahou Úřadu vlády ČR o větší otevřenost vůči veřejnosti měli občané o víkendu, 24. a 25. května 2014, možnost poprvé si v letošním prohlédnout letní sídlo Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Tuto vilu má ve správě právě Úřad vlády ČR.

U příležitosti blížícího se 130. výročí narození prezidenta Beneše a výjimečné události, kterou byla instalace repliky busty, která byla před nedávnem z vily odcizena, navštívilo vilu manželů Benešových 603 zájemců o historii. Těm byl i letos zpřístupněn exteriér vily, jejíž fasáda se navrátila do původního barevného pojetí s typickými zelenými okenicemi. Příchozí si mohli prohlédnout oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále jídelnu a pracovnu, které jsou spolu s ložnicí situovány v prvním patře, a vybavení interiéru v podobě starožitností a dobového nábytku.

Součástí komentované prohlídky byla kromě přilehlého parku také hrobka manželů Benešových s nově instalovanou bronzovou replikou busty prezidenta Beneše, jejímž autorem je akademický sochař Matouš Holý.

Vila, která je od roku 1975 ve správě Úřadu vlády ČR a je jedinou mimopražskou rezidencí premiéra České republiky, prošla v posledních letech rozsáhlou obnovou. Ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře získala původní podobu z let, kdy ji obývali manželé Benešovi. Od roku 2009, kdy byla poprvé zpřístupněna veřejnosti, si ji prohlédlo více než dvacet tisíc návštěvníků.

Návštěvníci budou mít nyní možnost si vybrat z pravidelných prohlídek, které připravil Úřad vlády ČR každý poslední víkend v měsíci.

U příležitosti slavnostního připomenutí 130. výročí narození druhého československého prezidenta Edvarda Beneše bude vila pro veřejnost otevřena rovněž 28. května 2014 od 13.00 do 15.00.

Dny otevřených dveří v roce 2014