Archiv zpráv minulých vlád

21. 5. 201415:08

Ministr Dienstbier k zákonu o státní službě

Tisková zpráva ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera k zákonu o státní službě.

Pracovní skupina složená ze zástupců koaličních stran, legislativců a odborníků na státní správu úspěšně dokončila práce na přípravě komplexního pozměňovacího návrhu novely služebního zákona (č. 218/2002 Sb.).

Bylo dosaženo shody ve všech klíčových oblastech:

Příklady navíc vykonávaných činností:

Koaliční rada 21.5. 2014 a body jejího jednání

Některé vysoce citlivé otázky byly postoupeny s variantami řešení k politickému rozhodnutí na koaliční radu, tj. jednání předsedů tří koaličních stran.

Oblasti předané k rozhodnutí předsedů stran jsou následující:

Ambicí Jiřího Dienstbiera je zajistit předložení komplexní pozměňovací návrh novely služebního zákona Ústavně právnímu výboru a Výboru pro veřejnou správu Poslanecké sněmovny v souladu s časovým harmonogramem náběhu služebního zákona, který schválila vláda dne 5. května 2014.

Jiří Dienstbier je připraven jako gestor části ex-ante kondicionality, jejíž součástí je služební zákon, vést spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj jako garantem Dohody o partnerství jednání s Evropskou komisí. Účelem je představení paragrafového znění novely a přesvědčení Evropské komise, že novela naplňuje požadavky definované v ex-ante kondicionalitě. Transparentní komunikací s Evropskou komisí o plnění ex-ante kondicionality bude zabráněno riziku zastavení čerpání evropských fondů.

V rámci informování veřejnosti o agendě služebního zákona bude v pátek 23. května 2014 spuštěna samostatná webová stránka, o níž bude veřejnost informována. Na webu budou publikovány všechny klíčové dokumenty (legislativní i analytické – české i zahraniční), informace o státní službě a o procesu schvalování a materiály pro zaměstnance, personalisty i širokou veřejnost, vč. novinářů.

Kontaktní osoba: Jarmila Balážová, tisková mluvčí ministra JD
Email: balazova.jarmila@vlada.cz
Telefon: 725 001 905