Aktuálně

4. 6. 201415:33

Vláda projednala návrhy Evropské komise i závěry kontrol NKÚ

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky projednal na své schůzi 4. června 2014 návrhy Evropské komise pro doporučení Rady k Národnímu programu reforem České republiky na rok 2014, kontrolní závěry NKÚ i budoucnost Akčních plánů pro boj s korupcí.

Návrhy Evropské komise

Návrhy Evropské komise reagují na Národní program reforem pro rok 2014, který vláda schválila 16. dubna. Tento materiál představuje plán zásadních reformních opatření s cílem podpory oživení hospodářského růstu a posílení konkurenceschopnosti.
Naprostá většina doporučení Evropské komise se shoduje se současným kurzem české vlády a následuje cíle, které si kabinet premiéra Bohuslava Sobotky vytyčil v programovém prohlášení vlády a Národním programu reforem pro tento rok. Společným záměrem je zejména obnova hospodářského růstu, snižování nezaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Návrh doporučení apeluje i na implementaci služebního zákona, jehož schválení je pro vládu prioritním úkolem a v Poslanecké sněmovně je naplánováno na červen letošního roku. Dále Evropská komise české vládě doporučuje, aby se zaměřila na zjednodušení daňového systému a zvýšení kapacity předškolní péče.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu

V rámci záměru hospodárněji nakládat s penězi daňových poplatníků dnes vláda projednala také 7 závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu a stanoviska kontrolovaných resortů. Závěry NKÚ upozorňují na pouze dílčí nedostatky, přesto ale jednotlivé resorty přijmou urychleně účinná nápravná opatření s jasným termínem plnění.
Vláda zahájila užší spolupráci s NKÚ už na svém zasedání 28. dubna 2014, kdy projednala závěry Nejvyššího kontrolního úřadu podle znovelizovaného jednacího řádu vlády, jehož nové znění umožnilo efektivnější práci s kontrolními závěry a zvýšení praktických dopadů výsledků kontrol.
Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zlepšit fungování státu a zabránit dosud rozšířenému plýtvání veřejných prostředků.

Akční plány pro boj s korupcí

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky dnes také projednal budoucnost Akčních plánů pro boj s korupcí. Namísto komplikovaných antikorupčních strategií bude současná vláda vytvářet jednoduché a stručné Akční plány pro boj s korupcí. Vedle již formulovaných závazků vůči občanům, vyplývajících ze základních programových dokumentů koalice, budou Akční plány obsahovat rovněž doporučení mezinárodních organizací a Evropské komise v oblasti boje s korupcí, kterými je Česká republika vázána. Těžiště vládního boje s korupcí bude spočívat zejména v jejím předcházení a v legislativě, tedy v oblastech, kde je vhodný koordinační a nadresortní přístup vlády jako celku, a také v rámci výkonu působnosti každého ministerstva. „Nesmlouvavý boj proti všem formám korupce“ je považován za jednu z vládních priorit, formulovanou v Programovém prohlášení vlády.