Aktuálně

9. 6. 201415:22

Vláda projednala s Asociací krajů ČR státní rozpočet i čerpání evropských dotací

Vláda B. Sobotky již podruhé ve svém funkčním období jednala na společném zasedání s Asociací krajů ČR. Ve Strakově akademii diskutovali členové vlády s hejtmany především o připravovaném státním rozpočtu na rok 2015, pravidlech pro čerpání peněz z fondů EU pro nové programové období či o financování sociálních služeb a regionální železniční dopravy.

Mimo diskusi nezůstala ani otázka státního rozpočtu s ohledem na integrovaný záchranný systém. Premiér Bohuslav Sobotka hejtmany ujistil, že připravovaný rozpočet s těmito položkami počítá a nebude se opakovat situace z minulých let, kdy v důsledku plošných škrtů bývalých vlád musely krajské samosprávy provoz policistů, záchranářů a hasičů dofinancovávat z vlastních zdrojů.

Výsledkem odpoledního setkání byla také shoda v oblasti čerpání evropských dotací. Současná vláda deklaruje jasný cíl v dočerpání prostředků v současných programech a v přípravě jednotné metodiky v čerpání a následné kontrole v plánovaném období 2014-2020. Vládní kabinet tak chce předejít problémům, které v České republice vznikaly při změnách těchto dvou důležitých aspektů v minulých letech.