Aktuálně

12. 6. 201411:42

POZVÁNKA - Přijďte si tento víkend prohlédnout zahradu Strakovy akademie

Úřad vlády ČR zpřístupní o tomto víkendu, 14. a 15. června 2014, zahradu Strakovy akademie veřejnosti. Brány zahrady se naposledy návštěvníkům otevřely před třemi lety. Úřad se zároveň poprvé v historii připojí k mezinárodnímu Víkendu otevřených zahrad. V rámci snahy o větší otevřenost Úřad v nedávné době připravil dny otevřených dveří jak v pražské Kramářově vile, tak v bývalém sídle Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.

Zahrada projektovaná podle návrhu významného zahradního architekta Františka Thomayera původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Sportovní náčiní bylo odstraněno v souvislosti s využitím budovy akademie k vládním účelům po roce 1945. V současné době se na zahradě konají slavnostní přijetí zahraničních návštěv a v průběhu roku je veřejnosti uzavřena.

V rámci víkendu otevřených dveří budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si v zahradě instalovanou výstavu velkoformátových fotografií připomínající výročí 10 let členství České republiky v Evropské unii.

Víkend otevřených zahrad, ke kterému se Úřad vlády ČR letos poprvé připojí, je mezinárodní akcí, která má svůj původ v Anglii a probíhá současně také v Portugalsku, na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku.

Zahrada Strakovy akademie bude veřejnosti přístupná z Kosárkova nábřeží, vždy od 10 do 17 hodin, o následujících víkendech: