Aktuálně

9. 7. 201419:08

Vláda dokončila přípravu na čerpání peněz z evropských fondů pro roky 2014–2020

Vláda se ve středu 9. července 2014 na svém jednání zabývala především operačními programy. Schválila několik stěžejních opatření, která pomohou například v tvorbě nových pracovních míst, v budování páteřní dopravní infrastruktury, dokončení přípravy na čerpání z evropských fondů či podporu výzkumu, vývoje a vzdělávání.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Na dnešním jednání vláda schválila 7 operačních programů: Operační program Zaměstnanost, Operační program Zaměstnanost, Operační program Doprava, Integrovaný regionální operační program pro období 2014–2020, Operační program Životní prostředí 2014–2020, Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání, Program rozvoje venkova 2014–2020 a Operační program Praha – pól růstu České republiky.

Dalším důležitým bodem jednání byla novela zákona o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu, která směřuje k posílení informovanosti a ochrany klientů cestovních kanceláří v případě úpadku.

Kabinet Bohuslava Sobotky zároveň pokračoval v diskusi o podobě rozpočtu na příští rok. Bylo schváleno výrazné zvýšení celkových výdajů rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace oproti jejich objemu v roce 2014 a dosud platnému střednědobému výhledu na r. 2015 a 2016. Jedním z hlavních cílů tohoto navýšení prostředků je posílení podpory aplikovaného výzkumu, což přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky v souladu s vládou přijatými strategickými dokumenty.

Výsledky jednání vlády dne 9. července 2014 naleznete zde.