Aktuálně

14. 7. 201420:07

Operační programy pro čerpání peněz z EU jsou komplet schváleny

Vláda na dnešním jednání schválila zbývající dva operační programy pro programové období 2014-2020. Jedná se o program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Technická pomoc.

Ministři tak celkem schválili devět programů, přes které může Česká republika v dalším programovém období čerpat až 22 mld. euro (téměř 600 miliard korun). Návrhy operačních programů budou odeslány do Bruselu do 17. července a poté odstartuje jednání s Evropskou komisí o jejich konečné podobě.

Za týden v pondělí 21. července předloží MMR vládě finální verzi Dohody o partnerství, která je klíčovým dokumentem určujícím strategii čerpání evropských fondů v příštích deseti letech.
„Při jednání se zástupci Evropské komise se podařilo dosáhnout rozhodujícího pokroku a směřujeme ke shodě. V následujících dnech si budeme vyjasňovat a dolaďovat jednotlivé formulace ve více jak 200 stránkovém dokumentu. Po odeslání do Bruselu 21. července bude zahájen schvalovací proces. Nejpozději v září bychom měli rádi dokument schválený, abychom do konce roku mohli začít vypisovat výzvy k podávání projektových žádostí,“ řekl první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun.

Česko má v začínajícím programovém období 2014 až 2020 k dispozici zhruba 600 miliard korun. Nejvíce z toho půjde na rozvoj regionů, dopravní infrastruktury a právě na podporu podnikání. Vláda dnes schválila dva z devíti programů. Sedm programů schválila již minulý týden.

Zdroj a více informací: Ministerstvo pro místní rozvoj