Aktuálně

17. 7. 201414:31

Premiér Sobotka jednal s ministerským předsedou Saska Tillichem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 17. července 2014 setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem. Společně projednali především rozvoj přeshraniční dopravní infrastruktury, prohlubování policejní spolupráce a čerpání evropských fondů.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Hlavními tématy jednání premiéra Sobotky a ministerského předsedy Tillicha byly především rozvoj přeshraniční spolupráce zejména s ohledem na projekt zamýšlené vysokorychlostní železniční trati mezi Prahou a Drážďanami a v souvislosti s dokončením dálnice D8. Minulý měsíc se sešli ministři dopravy ČR a Saska a podepsali prohlášení o společném záměru realizovat tento projekt, který je významný pro hospodářský rozvoj našeho regionu a napojení ČR na železniční sítě v západní Evropě jak z hlediska osobní, tak nákladní dopravy.

Premiér Sobotka a ministerský předseda Tillich potvrdili prohlubování kontaktů v oblasti vzdělávání a čerpání prostředků z evropských programů přeshraniční spolupráce podpořené kontakty nevládních organizací a jednotlivých obcí na obou stranách hranice.

Dalším důležitým tématem jednání bylo také prohlubování policejní spolupráce. Ministr vnitra ČR Milan Chovanec a ministr vnitra Svobodného státu Sasko Markus Ulbig podepsali 17. července 2014 za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a předsedy Svobodného státu Sasko Stanislawa Tillicha společné prohlášení o zamýšlené spolupráci v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti mezi Ministerstvem vnitra České republiky a Saským státním ministerstvem vnitra.

Premiér Sobotka se s ministerským předsedou Tillichem setkal již podruhé, první jednání se uskutečnilo na okraj návštěvy předsedy vlády ČR v Berlíně v březnu 2014.