Aktuálně

30. 7. 201410:28

Česká republika se připojila k další fázi sankcí EU vůči Rusku

V úterý 29. července přijala Evropská unie tvrdší sankce vůči Ruské federaci. Nové sankce vycházejí z opatření doporučených v závěrech mimořádné červencové Evropské rady a cílí především na obchody s vojenským zbožím a omezení financování ruské ekonomiky.

Rusko bohužel nevyužilo možnosti přestat po sestřelení malajsijského letounu zásobovat povstalce těžkými zbraněmi a hledat důsledně mírové řešení krize na východní Ukrajině. Ani po této tragické události, která si vyžádala velké množství nevinných civilních obětí, není na ruské straně vidět ochota začít s Ukrajinou jednat o snížení napětí. Při jednání o podobě nových sankcí postupovali zástupci České republiky tak, aby pomohli udržet jednotný postup celé EU vůči Rusku a současně ochránili co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa. Je dobře, že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí. Věřím, že další sankční opatření už nebudou potřeba a že převáží rozum a diplomacie. Ani pro Evropskou unii, ani pro Rusko není do budoucna výhodné, abychom se dostali do vleklé obchodní války a aby na východní hranici Ukrajiny vyrostla nějaká nová hospodářská či politická železná opona,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Podoba a rozsah sankcí se v minulých dnech intenzivně projednávaly na půdě Evropské unie. Cílem debaty bylo co nejrychleji zareagovat na aktuální situaci, kdy Rusko nepřispívá k uklidnění konfliktu na východě Ukrajiny. Sankce jsou zaměřeny především na oblast vojenského průmyslu a financování nových investic. Přijatá opatření se týkají pouze nových kontraktů, nikoliv již uzavřených smluv.

Česká vláda během vyjednávání úspěšně prosazovala, aby sankce nedopadly na obchod s civilním zbožím a týkaly se pouze vojenských dodávek. Vzhledem k tomu, že Česká republika se ve vztahu s Ruskem soustředí primárně na civilní dodávky, nově dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku.

Přijaté sankce se konkrétně zaměřují na oblasti: