Aktuálně

31. 7. 201418:06

Premiér Sobotka svolal na páteční dopoledne jednání parlamentních stran k zákonu o státní službě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na pátek pozval zástupce všech parlamentních stran, zastoupených v PS, k debatě o dalším projednávání zákona o státní službě. Schůzka se uskuteční v Poslanecké sněmovně během jejího zítřejšího dopoledního jednání.

Tato iniciativa navazuje na předcházející kola expertních jednání vládních stran s parlamentní opozicí, jež doprovázela projednávání zákona a pozměňujících návrhů v Ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny.

Obstrukce, a je jedno jestli levicové nebo pravicové, ukazují vždy tu horší tvář parlamentní demokracie. Můžeme se ještě několik měsíců v parlamentu přetahovat s opozicí o podobu novely zákona o státní službě a pak stejně začne platit zákon v původním znění z doby před 12 lety. Jediným výsledkem dlouhých obstrukcí budou naštvaní občané, kteří začnou přitakávat populistům tvrdícím, že demokraticky zvolený parlament je vlastně jen zbytečná žvanírna. Alternativou tomuto znechucení veřejnosti je jednání vlády s opozicí. Vládní koalice se dnes dohodla na tom, že budeme jednat. Chceme vsadit na lepší politickou kulturu, než to udělali v minulosti Nečas a Kalousek, kteří prosazovali církevní restituce, zvyšování daní a penzijní reformu doslova za každou cenu. Opozice ale nemůže mít představu, že vládu bude prostřednictvím mezer v jednacím řádu Poslanecké sněmovny vydírat a že znovu zabrání snahám státní správu konečně odpolitizovat. Zákon o státní službě musí začít platit od prvního ledna příštího roku, jinak bude znemožněno čerpání více než 500 miliard korun z evropských fondů. Současně musí zákon garantovat skutečné odpolitizování státní správy a zlepšení jejího fungování. Zákon o státní službě nelze vyprázdnit pozměňovacími návrhy opozice tak, že zcela ztratí svůj reformní smysl a bude jen záplatovat současný tristní a nevyhovující stav státní správy. To je jasná pozice jak ČSSD, tak i celé koalice,“ uvedl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka.