Aktuálně

8. 8. 201417:16

Vláda připravuje pracovní skupinu, která zhodnotí možné dopady ruských sankcí na ČR

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes svolal na Úřad vlády ČR pracovní schůzku s ministry financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zahraničních věcí, aby se poradili o dalším postupu vlády ve věci možných dopadů ruských sankcí na českou ekonomiku.

Vláda již v minulosti hodnotila možné dopady evropských sankcí vůči Rusku, tak jak byly přijaty na evropské úrovni, na českou ekonomiku.

Dnes se premiér s ministry sešel proto, aby diskutovali o tom, jak bude vláda reagovat na situaci, která nastává po té, co se ruská vláda rozhodla na evropské a na některé další země uvalit sankce zejména na dovoz zemědělských výrobků a potravin.

Dohodli jsme se dnes na tom, že zřídíme pracovní skupinu. V čele této skupiny bude státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. V této pracovní skupině budou zástupci na úrovni náměstků za Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo financí a Ministerstvo zahraničních věcí. Současně do pracovní skupiny přizveme i zástupce sociálních partnerů, to znamená zástupce zaměstnavatelů a odborů z pozice tripartity,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání.

Cílem nově vzniklé pracovní skupiny, která by se měla sejít už příští týden, bude shromažďování informací o potenciálním dopadu ruských sankcí na českou ekonomiku, monitoring vývoje v české ekonomice v souvislosti s těmito sankcemi a příprava podkladů pro jednání vlády.