Aktuálně

17. 9. 201417:00

Kulatý stůl o konkurenceschopnosti navštívili i zástupci WEF

Ve středu 17. září uspořádala Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády diskusní kulatý stůl k tématu konkurenceschopnosti České republiky. Debaty se zúčastnili zástupci Světového ekonomického fóra (WEF) a řeč byla o nedávno publikované Zprávě o globální konkurenceschopnosti, a zejména potom o hodnocení konkurenceschopnosti České republiky.

Zástupci WEF představili výsledky letošní zprávy, metodologii svého výzkumu a sběr dat pro žebříček, který WEF každoročně vydává již od sedmdesátých let. Zpráva hodnotí úroveň konkurenceschopnosti jednotlivých zemí světa a nabízí výsledky pro 144 států.

Umístění České republiky je letos nejlepší za poslední čtyři roky. S 37. místem zároveň naše země drží prvenství v rámci zemí Visegrádské skupiny.

Zástupci WEF v té souvislosti představili účastníkům kulatého stolu podrobné hodnocení České republiky v kontextu mezinárodního srovnání a zdůraznili vliv snižování administrativní zátěže na rozvoj inovativního podnikání. Právě v oblastech inovací a kvality veřejných institucí nachází WEF největší prostor ke zlepšení. Debata se věnovala i dalšímu významnému faktoru, a to podpoře těch oborů vzdělávání, které mají vliv na růst ekonomiky.

Setkání bylo hodnotným příspěvkem do domácí debaty o možnostech zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky. Jeho výstupy jsou zejména pro zástupce státní správy velmi cenné a využity budou rovněž v kontextu koordinace provádění národních hospodářských reforem.